Erişilebilirlik

Amerika'da İlk Ebola Bulaşma Vakası


Teksas'ta geçen hafta ölen Liberyalı hastaya bakan sağlık ekibinde görevli bir hemşirede test sonucu Ebola virüsü belirlendi

Amerika’nın Teksas eyaletinde yetkililer geçen hafta ölen Liberyalı bir hastaya bakan bir sağlık görevlisinde Ebola virüsü belirlendiğini açıkladı. Bu, Amerika’da Ebola virüsünün insandan insana bulaştığı ilk vaka oluyor.

Eyalet sağlık dairesi kadın hemşire olduğu belirtilen görevlinin test öncesi Cuma akşamı hafif ateşi olduğunu bildirdiğini açıkladı.

Hemşire Amerika’da ilk Ebola hastası olarak teşhis edilen ve geçen hafta ölen Liberyalı Thomas Duncan’a bakan hastane ekibinde görevliydi.

Yetkililer hemşirenin koruyucu giysi giydiğini ve Duncan ile temas halinde iken Salgın Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’nin kurallarına uyduğunu söylüyor.

Öteyandan Amerikalı yetkililer, yurtdışından gelen yolculara yönelik olarak New York John F. Kennedy Havalimanı’nda ebola taraması başlattı.

Özellikle hastalığın en yaygın olduğu Batı Afrika ülkeleri Gine, Liberya ve Sierra Leone’den gelen yolcularda yüksek ateş ve hastalığın diğer belirtilerine ait taramalar yapılıyor. Ateş ölçümü, yolcularla temas etmeyen özel cihazlarla yapılırken, yolculara diğer olası belirtilerle ilgili olarak yanıtlamaları amacıyla soru kağıtçıkları dağıtılıyor.

Önümüzdeki haftalarda Newark, Washington, Chicago ve Atlanta’daki uluslararası havalimanlarında da ebola taraması başlatılacak. Hastalığın salgına dönüştüğü Afrika ülkelerinden Amerika’ya girişin yüzde 90’ı, genellikle bu beş uluslararası havalimanından yapılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü , ebola hastalığından ölenlerin sayısının 4 bini aştığını bildiriyor. Birleşmiş Milletler’e bağlı örgüt, yedi ülkede 8 bin 400’e yakın ebola vakası bulunduğunu, bunlardan 4 bin 33’ünün öldüğünü belirtti.

Dokuz kişinin ölümü dışında diğer tüm ölüm vakaları, Liberya, Sierra Leone ve Gine’de oldu. Sekiz kişi Nijerya’da, bir kişi de Amerika’da hayatını kaybetti.

Ayrıca İspanya ve Senegal’de de birer ebola vakası bulunuyor, ancak bu ülkelerde hastalık ölüme yol açmadı.

Kongo’da ise ayrı ebola salgınında 43 kişi öldü. Kongo, asıl büyük salgının yaşandığı Batı Afrika ülkelerinden çok uzakta.

Öte yandan Birleşmiş Milletler, ebolayla mücadele amacıyla istenen 1 milyar dolarlık ödeneğin yalnızca çeyreğini toplayabildiğini bildirdi ve yardımların arttırılması çağrısında bulundu.

Ebola hastalığı, hastalık belirtilerini gösteren kişilerin vücut sıvılarıyla doğrudan temas sonucu bulaşıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG