Erişilebilirlik

Amerika’da Her 88 Çocuktan Biri Otistik


Amerika’da ve dünyada 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü, Amerika’da ayrıca Nisan ayı Otizmle Mücadele Ayı olarak kutlanıyor. Başkan Obama ve Sağlık Bakanı Kathleen Sebelius gün nedeniyle yazılı açıklamalar yaptı, Obama yönetiminin otizmle mücadeleye büyük öncelik verdiğini bildirdi.

Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre, Amerika’da her 88 çocuktan biri otistik. Kısaca ASD olarak bilinen autism spectrum disorder yani otizm, nörolojik bir bozukluk ve tedavisi yok. Erkek çocuklarında daha yüksek oranda görülüyor. Her 54 erkek çocuktan birinde otizme rastlanıyor. Bu, otizmin erkek çocuklarında kız çocuklarının beş katı daha yüksek oranda görüldüğü anlamına geliyor.

Amerika’da her eyalette otizmle ilgili farklı yüzdeler var. Örneğin Alabama eyaletinde her 210 çocuktan birinde ADS görülürken, Utah’da her 47 çocuktan biri otistik. Otizm, siyah ve Latin kökenli çocuklarda daha yüksek oranda görülüyor.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin 2008 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, 8 yaşındaki her bin çocuğun %11.3’üne otizm teşhisi konmuş durumda. Bu 2009 yılına göre % 23 oranında bir artış anlamına geliyor. Araştırma aynı zamanda giderek daha çok sayıda çocuğa üç yaş öncesi dönemde ADS teşhisi konulduğunu, bu oranın 1994 yılında % 12 iken, 2000 yılında % 18’e çıktığını gösteriyor. Araştırmada, en büyük sorunun, binlerce çocuğa 4 yaşına kadar teşhiş konmaması olduğu vurgulanıyor.

Hülya Polat’ın Gökkuşağı adlı bloğundaki son yazı da 2 Nisan Dünya Otizm Günü’yle ilgili. Yazıyı okumak ve Amerika’da otistik çocuklara hizmet veren bir merkezin çalışmalarını Dide Çimen’den dinlemek isterseniz bloğa gidebilirsiniz.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG