Erişilebilirlik

Amerika'da Göçmenlik Tartışmaları Alevlendi


Amerika'da Göçmenlik Tartışmaları Alevlendi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Göçmen hakları savunucuları, Amerika’nın güneyinde çocukların gözetim altında tutulması da dahil, yasadışı göçmenlere yapılan muameleyi sorguluyor. Bazıları da yasadışı göçmenliğe bir son verilmesini istiyor. Konu demokratlarla Cumhuriyetçiler'i yine karşı karşıya getirdi

California’da protestocular, resmi işlemler için otobüslerle getirilen göçmenlerin yolunu kesti. Her iki taraf da, Washington’un göçmenlik sorununa bir çare bulmasını istiyor.

Ekim ayından bu yana, Amerika – Meksika sınırını geçerken tutuklanan, ailelerinden kopmuş çocukların sayısı elli iki bini buldu. Başkan Obama bu durumu ‘insani bir kriz’ olarak tanımladı.

Geçtiğimiz günlerde yasadışı göçmenlik karşıtı protestocular, Güney California’daki sınır karakoluna işlem yapılmak için götürülen üç otobüs dolusu göçmenin yolunu kesti.

Los Angeles’taki Latin Amerikalı göçmenler, Meksika ve Amerika’nın ailelerle çocukların haklarını korumaları çağrısında bulundu. El Salvadorlu Amerikalı eylemci Isabel Cardenas, Los Angeles’taki Meksika Konsolosluğu önünde toplanarak, yetkililerden istekte bulunduklarını söylüyor: “Hem Amerika hem de Meksika hükümetlerine rica ediyoruz; lütfen bu çocukların korunmalarını güvence altına alın.”

On sekiz yaşın üzerindeki iki yasadışı göçmen, San Diego’da özel olarak işletilen bir hapishanede geçirdikleri üç ayı anlatmak için, gazetecilerle bir araya geldi. Liseyi Amerika’da bitiren yirmi bir yaşındaki Yordi Cancino’nun annesi Los Angeles’da yaşıyor. Cancino, göçmenlik yetkililerinin kendisini sınırdışı belgelerini imzalamaya zorladığını söylüyor: “Yetkiliye ‘belgeyi okumak istiyorum, ne olduğunu bilmediğim birşeyi imzalayamam’ dedim. Bana, ‘hayır, burayı imzala. Biran önce işlemin yapılacak, herşey yoluna girecek’ dedi. Ben de ‘neyi imzaladığımı okumama izin vermezseniz, ben de imzalamayacağım’ dedim.”

Los Angeles’taki İnsani Göçmen Hakları Koalisyonu eylemcilerinden Xiomara Corpeno, gözaltına alınan çocukların haklarını kimin koruyacağını sorguluyor: “Eğer yetişkinlere sürekli bağırılıp, hakaret ediliyorsa, kimbilir gençlere ve çocuklara nasıl davranıyorlar?”

Amerikalı yetkililer, mülteci başvurusu için bekleyen gençlere ve ailelere en iyi şekilde hizmet vermek için ellerinden geleni yaptıklarını söylüyor. Çoğu Orta Amerika kökenli genç göçmenler, kısa bir süreliğine yakınlarının yanına yerleştirilecek. Ancak birçoğu büyük ihtimalle sınır dışı edilecek.

Başkan Obama, duruma çözüm üretebilmek için Kongre’den iki milyar dolar istiyor ve kesin çözümün göçmenlik reformu olduğunu vurguluyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner ise reformun bu yıl gerçekleşmeyeceğini ve Cumhuriyetçiler’in herşeyden önce sınır güvenliğinin arttırılmasını istediğini tekrarlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG