Erişilebilirlik

Amerika'da Gelir Eşitsizliği Ciddi Bir Sorun


Amerika'da Gelir Eşitsizliği Ciddi Bir Sorun
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
Amerika’daki son kamuoyu yoklamaları, en zenginlerle en yoksullar arasındaki gelir uçurumunun giderek daha da derinleştiğine dikkat çekiyor. Kongre Bütçe Dairesi, nüfusun en zengin yüzde 1’lik kesiminin son 30 yılda gelir oranını yüzde 275 arttırdığını bildiriyor. Amerikan toplumunun büyük çoğunluğunu oluşturan orta sınıfın gelir düzeyiyse aynı süre içinde yüzde 40’dan az arttı. Başkan Obama da Birliğin Durumu konuşmasında gideren derinleşen gelir dağılımı eşitsizliğini ele aldı.

California’daki milyarderlerin malikanelerinden Detroit’in merkezindeki sefalete uzanan gelir eşitsizliği, giderek artıyor.

Asgari ücretle çalışanlar daha çok gelir talebiyle geçtiğimiz günlerde Atlanta’da sokaklara döküldü.

Washingtonlu Erica Gayles gibi fast food sektörü çalışanları, asgari ücretin yükseltilmesini istiyor: ”Sıkıntı çekmekten bıktım. Sadece rahat yaşamak istiyorum.”

Iowalı Demokrat Senatör Tom Harkin gibi siyasetçiler, sıkıntı içindeki dargelirlilere hak veriyor: ”Sosyal merdivenin en altında yer alanlara, elinde avucunda hiçbir şeyi olmayanlara kötülük yapmak, onlara daha fazla sıkıntı çektirmek, büyük bir ülkeye hiç yakışmıyor.”

Başkan Obama, gelir dağılımındaki eşitsizliğe Birliğin Durumu konuşmasında geniş yer verdi: ”Amerikan rüyasına kavuşmak için çalışmaya hazır herkes, hayallerindeki fırsatları elde edebilmeli, bu hedef tüm ülkeyi birleştirmeli, asla bölmemeli. Çok çalışmaya ve sorumluluk almaya razı olan herkese, hayatta başarıya ulaşma şansı verilmelidir.”

Partilerüstü Politika Merkezi’nden John Fortier’e göre, Demokrat Parti seçim kampanyasında da bu temayı kullanacak: ”Demokrat Parti’nin esas felsefesi, ekonominin sadece iyiye gitmesi değil, ekonominin toplumun tüm kesimleri için iyiye gitmesi olacak. Obama, sadece zenginler için iyileşen bir ekonomi görmek istemiyor.”

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’a göre Cumhuriyetçi Parti, farklı bir noktaya odaklanıyor: ”Amerikan halkının ‘istihdam nerede?’ diye sorma hakkı var. Başkan Obama beş yılı aşkın süredir görevde. Ancak uyguladığı politikaların işe yaramadığını itiraf etmesinin zamanı artık geldi.”

2016 başkanlık yarışı için adı geçen Cumhuriyetçi Florida Senatörü Marco Rubio’ya göreyse, gelir dağılımındaki açığı kapatma görevi eyaletlere düşüyor: ”Washington, fazlasıyla bürokratik ve değişime direniyor. Gelir dağılımındaki eşitsizlik gibi son derece karmaşık bir sorun, herkese uyacağını düşündükleri bir yaklaşımla çözülemez.”

Brookings Enstitüsü uzmanı Thomas Mann, Cumhuriyetçi Parti’ye karşı Başkan Obama’nın yeni yollar bulması gerektiğini söylüyor: ”Obama’nın başkan olmanın kendisine verdiği yetkilerden yararlanması gerekecek. Yasa yapmayı gerektirmeyecek şekilde, yürütme gücünü kullanarak ve idari girişimlerde bulunarak bazı değişiklikler yapması mümkün.”

Başkan Obama da gelir eşitsizliğiyle mücadele için bu yollara başvurmaya kararlı görünüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG