Erişilebilirlik

ABD'de Gıda Yardımı Alanların Sayısı Artıyor


Amerika'da Gıda Yardımı Alanların Sayısı Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Yaklaşık bir buçuk milyon nüfuslu New York kentinde her beş kişiden biri açlık sorunu yaşıyor. Amerika genelindeyse, nüfusun %14’ten fazlası aynı sorunla başbaşa. Bu insanların bir kısmı, aş evlerinden faydalanıyor. New York Gıda Bankası isimli bir sivil toplum örgütü, geçtiğimiz yıl New York’un beş ilçesinde hizmet veren aş evlerine toplam 3,5 milyon ton gıda yardımı yaptı.

Harlem’de insanlar, ailelerine yemek götürmek için her sabah erkenden sıraya giriyor. Bu aş evi New York Gıda Bankası tarafından işletiliyor.

Bronx’tan birkaç kilometre uzaklıkta bulunan dev dağıtım deposundaki konserve gıdalar, taze sebze ve meyve gibi ürünler kamu kurumları, gıda firmaları ve bağışçılardan geliyor. Gıda Bankası yöneticisi Margaret Purvis, ihtiyacın her geçen gün arttığını söylüyor: “Burada zengin ve yoksul arasındaki uçurumdan bahsediyoruz. Dünyadaki yoksulluk ciddi bir sorun. Zengin ve yoksul arasındaki bu mesafe çok üzücü.”

Gıdaların aş evlerine dağıtılmasında gönüllüler önemli bir rol oynuyor. Örneğin, finansal hizmetler sağlayan bir firma makarna dağıtımına hazırlık yapıyor.

Bu kadın, “Daha önce hiç gönüllü olarak çalışmamıştım. Bu tür bir görev, hem insana başkalarına yardım etme şansı tanıyor hem de kendi sahip olduklarının kıymetini anlamaya,” diyor.

Aşevleri, gıda yardımına ihtiyacı olanların süper marketine dönüşmüş durumda. Buraya gelenlere basit, ucuz ama besin değeri yüksek yemek tarifleri de veriliyor.

Sunny Anderson, “Bu fırında pişmiş tatlı patates püresi. Yapmak çok kolay. Sadece tatlı patates, soğan, tuz, karabiber ve margarin gerekiyor. Çok da lezzetli,” diyor.

Buraya birçok insan alişverişe geliyor.

Mary Edwards, “Çocuklar için besleyici şeyler alıyorum. Genelde onlar için alışveriş yapıyorum,” diyor.

Aşevi müşterileri yemek için para vermiyor. Ailelerinin büyüklüğüne göre alışveriş yapıyorlar. Gıda Bankası Üye Hizmetleri Direktörü Camesha Grant, 2013’te devletin gıda yardımlarını azaltmasıyla, New York’ta açlık sorununun arttığını söylüyor: “Her beş üyeden biri çocuk. Her altı kişiden biri yaşlı. En çok dikkat çeken nokta ise, üyelerimiz arasında çalışanların da bulunması. Düzenli olarak çalıştığı halde yeterli beslenme için para bulamayan çok insan var.”

Ortada gittikçe kötüleşen bir gıda krizi var. Bunun en açık işareti de, son beş yılda New York’ta gıda yardımı alanlara 200,000 kişinin daha eklenmesi oldu

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG