Erişilebilirlik

Amerika'da Evde Eğitim Konusundaki Tartışmalar Sürüyor


Amerika'da Evde Eğitim Konusundaki Tartışmalar Sürüyor
Amerika'da Evde Eğitim Konusundaki Tartışmalar Sürüyor

Amerika’da bazı anne babalar çocuklarını okula göndermek yerine evde eğitim vermeyi tercih ediyor. Evde eğitimse birçok tartışmayı beraberinde getiriyor.



Mississippi eyaleti 1918 yılında okul çağındaki çocukların özel ya da devlet okullarında eğitim görmesini zorunlu hale getiren son eyalet oldu. Bu tarihten önce çok sayıda çocuk, ya anne babaları ya da özel öğretmenler tarafından evde eğitiliyordu. Kırsal kesimlerdeyse farklı yaşlardaki bütün çocuklar tek sınıflık okullarda eğitim görüyordu.

1980’li yıllardaysa dindar ve muhafazakar aileler eyaletleri, çocukların evde eğitilmesine izin vermeye ve bu eğitimi tanımaya ikna etti. Böylece evde eğitim yeniden rağbet görmeye başladı. O zamandan beri gerek dindar gerekse dinsiz birçok aile çocuklarına evde eğitim vermeyi tercih ediyor.

Amerika’da okul çağındaki çocukların yüzde 3’ü yani bir buçuk milyon çocuk yaşıtları okula başlarken evde eğitim görüyor. Bu çocuklara anne babaları ders programları hazırlıyor ve kendi oturma odalarında cebirden zoolojiye her konuda çocuklarına eğitim veriyor.

Evde eğitimin yararına inanan anne babalar çocuklarının ahlaki değerlerini, birlikte en çok zaman geçirdikleri kişilerden aldıklarını savunuyor. Çocuklarına evde eğitim vermeyi tercih eden aileler, okullardaki standart sınavlara karşı çıkıyor ve okulda eğitim gören öğrencilerin beceriden çok yaşa göre gruplandırıldığını, müfredatı iyi öğrenip öğrenmediğine bakılmaksızın bir üst sınıfa geçirildiklerini söylüyor.

Çocukları evde eğitim gören aileler 4-16 yaş arasındaki farklı yaş gruplarından çocuklara aynı ortamda eğitim veriyor. Bir zamanlar tek sınıflık okullarda olduğu gibi büyük çocuklar küçüklere yardım ediyor. Evde eğitim gören öğrencilerin çoğu birçok konuda çok başarılı oluyor ve akademik burs alarak üniversiteye girmekte hiç zorlanmıyor.

Ancak evde eğitime karşı olanlar öğretmenlik yapan anne babaların deneyimsiz olduklarını, hiçbir denetimden geçmediklerini ve evde eğitilen çocukların sosyal becerilerden mahrum kaldıklarını savunuyor.

Evde eğitimi savunan anne babalarsa çocuklarının sosyal olarak toplumdan ve yaşıtlarından soyutlandığı görüşüne katılmıyor. Bu anne babalar çocuklarının okula giden arkadaşlarıyla birlikte izcilik yaptığını, kiliseye gittiğini, spor faaliyetlerine katıldığını ve alışveriş merkezlerini dolaştığını söylüyor.

Amerika’da bu konudaki tartışmalar yıllardır sürüyor ve yakın bir gelecekte sona ereceğe de benzemiyor.

XS
SM
MD
LG