Erişilebilirlik

Amerikalılar Ev Satışlarındaki Düşüş Yüzünden Ekonomiye Güvenmiyor


Amerikalılar Ev Satışlarındaki Düşüş Yüzünden Ekonomiye Güvenmiyor
Amerikalılar Ev Satışlarındaki Düşüş Yüzünden Ekonomiye Güvenmiyor

Amerika’da ev satışları son 15 yılın en düşük seviyesine inince ekonomik gelişmeye duyulan güven sarsıldı

Amerika’da ev satışları son 15 yılın en düşük seviyesine inince ekonomik gelişmeye duyulan güven de sarsıldı. Ev satışlarının geçen ay yüzde 27 gerilemesi yeni ev alanlara sağlanan devlet kredisinin süresinin dolmasına bağlanıyor. Ekonomistler bu beklenenden büyük düşüşü tüketicilerin ekonomiye güven duymamasına bağlıyor.

Ev satışlarındaki ani düşüş ekonomik iyileşmenin önünde zorlu bir yol olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Washington’daki Emlakçılar Birliği’nde en deneyimli emlakçılar bile son rakamlara şaşırdı. Ulusal Emlakçılar Birliği Başkanı Jed Smith şöyle konuştu:

"Ev satışlarının azalacağını biliyorduk ama bu kadar düşüş tahmin etmiyorduk."

Birlik Başkanı Jed Smith ev satışlarında yüzde 27 oranındaki düşüşü hükümetin yeni ev alacaklara sağladığı 8 bin dolar kredi programının sona ermesine bağlıyor. Program birçok kişinin planladıklarından önce ev almasını sağlamıştı. Jed Smith şunları söylüyor:

"Program satışları arttırdı. Dolayısıyla önümüzdeki bir iki ayın satışını önceden yapmış olduk. Önümüzdeki aylarda da satışların düşük olmasını bekliyoruz."

Smith vergi kredisinin ev fiyatlarını da istikrara kavuşturduğunu söyledi. Ekonomi yeni iş imkanları yaratıncaya kadar emlak piyasasında iyileşme beklenmiyor. Jed Smith'in görüşü şöyle:

"İşsizlik yüksek ve herkes borca girmekten korkuyor. Dolayısıyla kimse ev almak istemiyor."

Yüksek işsizlik oranı tüketici harcamalarını da azalttı. Tüketici harcamaları Amerikan ekonomisinin temelini oluşturuyor. Daha az para harcanınca işverenler de yeni eleman almıyor.

Jefferies Yatırım Grubu’ndan ekonomist Ward McCarthy bunun içinden çıkılmaz bir döngü olduğunu söylüyor:

"Son yıllarda yaşadığımız stres birçok dengesizliğe neden oldu. İçinden çıkılması zaman alacak bir süreç. Elimizde durumu düzeltecek sihirli bir değnek yok."

Halk ekonominin yeniden gerilemeye başlamasından korkuyor. Bu kaygılar borsalarda hisse senedi fiyatlarının da tüm dünyada düşmesine neden oluyor.

XS
SM
MD
LG