Erişilebilirlik

Amerika'da Eski Askerler Sivil Hayatta Zorlanıyor


Amerika'da Eski Askerler Sivil Hayatta Zorlanıyor
Amerika'da Eski Askerler Sivil Hayatta Zorlanıyor

Irak ve Afganistan'daki tehlikeli görevlerinden evlerine dönen binlerce Amerikalı asker, şimdi sivil hayata alışmaya çalışıyor. Bazı örgütler bu askerlerden çoğunun ordudan ayrıldıktan sonra sokakta ya da evsizler için kurulan barınaklarda yaşadığını söylüyor.

Eski çavuş Q-Tara Henry liseyi bitirdikten sonra 11 yıl orduda görev yapmış. Irak'a iki kez gönderilmiş ve kimyasal uzman olarak kimyasal, biyolojik ve radyolojik silahları tespit etmekle görevlendirilmiş. Henry, iki yıl önce savaştan döndükten hemen sonra evsizler ordusuna katılmış. Henry, “Liseden çıkıp orduya yazıldıktan ve 11 yıl sivil hayattan uzak kaldıktan sonra kültür şoku yaşadım. Hayatıma nereden başlayacağımı bilmiyorum,” diyor.

Eski Muharipler Bakanlığı Amerika'daki her dört evsizden birinin eski asker olduğunu söylüyor. Amerika’da nüfusun yüzde 11'i eski muhariplerden oluşuyor. Birçok eski asker döndükten sonra iş bulamama sorunu yaşıyor. Tara Henry, “Evsizler yurdunda yaşıyorum ve hala bir işim yok. Çok deneyimim olduğunu ya da askerdeki görevimin sivil hayatla bağdaşmadığını söylüyorlar. Bir sürü neden öne sürüyorlar. Orduda görev yapmış olmak sivil hayatta bir işe yaramıyor,” diye konuşuyor.

Jericho adlı sivil toplum projesinin direktörü olan Tory Lyon, proje eski askerlere iş ve ev buluyor. Lyon gazilerin sokakta kalması için tek bir neden bile olmadığını söylüyor. Birçok eski muharip travma sonrası stres, depresyon ya da beyin hasarı geçiriyor. Lyon, “Bazılarının evsiz kalmasında bir çok etken rol oynuyor. Bunlar arasında uyuşturucu bağımlılığı, aileden uzaklaşma ya da buldukları işte dikiş tutturamamak da var,” diye konuşuyor.

Jericho Projesi’nin masraflarının üçte ikisi hükümet tarafından, geri kalanıysa özel şirketler tarafından karşılanıyor. Proje sayesinde Q-Tara Henry iş bulmasına yardım edecek dersler alabiliyor. Tory Lyon Savunma Bakanlığı'nın ordudan ayrılan askerlere daha fazla bilgi vermesi gerektiğini söylüyor: “Ev bulma konusunda daha fazla bilgi verilmeli, kalacak bir yeriniz olmayınca iş bulup istikrarlı bir yaşam kurmanız çok zor.”

Q-Tara Henry New York'ta evsizler için açılan yurtta yaşıyor. Jericho Projesi Henry'ye kendi evine taşınması için yardım edecek. Ancak Eski Muharipler Bakanlığı'na göre yaklaşık 100 bin eski asker sokaklarda yaşamaya devam edecek.

XS
SM
MD
LG