Erişilebilirlik

Amerika'da Ekonomi ve İşsizlikle İlgili Kaygılar Devam Ediyor


Amerika'da Ekonomi ve İşsizlikle İlgili Kaygılar Devam Ediyor
Amerika'da Ekonomi ve İşsizlikle İlgili Kaygılar Devam Ediyor

Bazı gözlemciler, bir yıldan fazla süredir işsiz olanlarla iş aramaktan vazgeçenlerin de sayılması durumunda, gerçek işsizlik oranının yüzde 16’ya yakın olabileceğini söylüyor

Amerika’da işsizlik oranının yılsonunda yüzde 8 buçuğa gerilemesi ekonomiyle ilgili kaygıları az da olsa azaltmışa benziyor. Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı son rakamlar iş piyasasında hareketlenme olduğunu gösterirken, bazı uzmanlar, ekonominin hala istenen düzeyde büyümeye başlamadığına dikkati çekiyor.

Yılsonunda 200 binden fazla Amerikalı, en çok istedikleri Noel ve Yılbaşı armağanına kavuştu, iş buldu. Dört aydır iş arayan Jack Marquardt, Aralık sonunda bir danışmanlık işine kabul edildi. Marquardt şunları söylüyor:

"Çok güzel bir Noel ve Yılbaşı hediyesi oldu bu. 2012’ye çok iyi başladım."

İşsizlikte beklenenden daha iyi veriler alındığı doğru, ancak Yahoo Finans yazarı Daniel Gross, kriz öncesindeki döneme oranla bugün piyasada 6 milyon daha az iş bulunduğuna dikkati çekiyor:

"Ekonominin düzelmesi ve 2008 ve 2009’daki kayıpları kapatabilmemiz için ayda 200 bin yeni iş gerekiyor. Oysa bu rakama yaklaşmış değiliz."

Üretim, perakende ve ulaşım sektöründe Aralık ayında açılan işler, altı aydır düzenli olarak ekonomiye 100 binin üzerinde iş eklendiğini gösteriyor.

Bu, Başkan Obama için olumlu bir gelişme. Ancak Obama ekonominin düzelmesi için daha uzun zaman gerektiğini söylüyor:

"Ekonomik durgunluk boyunca sekiz milyon iş kaybettik, bu yüzden daha önümüzde uzun bir yol var. Ancak Amerikan halkının son 22 ay içinde ekonomiye özel sektörde 3 milyon 200 bin iş eklediğimizi bilmesi önemli."

Bazıları için bu rakamlar özellikle bir seçim yılı için yeterli değil.

Önde giden Cumhuriyetçi aday Mitt Romney, Başkan Obama üç yıl önce görevi devraldığı zaman işsizliğin yüzde 8’in altında olduğunu hatırlatıyor:

"Bu başkan ekonominin nasıl işlediğini anlamıyor. Bu işleri bilen bir başkan seçme zamanı geldi."

New York Borsası’nda yatırımcılar temkinli. Ekonomist George Perry’ye göre de, işsizliğin azalması ve tüketici güveninin artmasına rağmen Amerikan ekonomisi hala risk altında:

"2012’de Avrupa’da krizin kötüleşmesi ve Asya’da, özellikle de Çin’de ekonomik durgunluk tehlikesi yüzünden ciddi bir risk mevcut."

Bazı gözlemciler, bir yıldan fazla süredir işsiz olanlarla iş aramaktan vazgeçenlerin de sayılması durumunda, gerçek işsizlik oranının yüzde 16’ya yakın olabileceğini söylüyor.


STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG