Erişilebilirlik

Amerika'da Büyüme Beklentilerin Üzerinde


Amerika'da Büyüme Beklentilerin Üzerinde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Amerikan ekonomisi, 2015’in son çeyreğinde az da olsa beklentilerin üzerinde performans gösterdi. Son verilere göre ekonomi, 2015’in son üç ayında yüzde 1 oranında büyüdü. Bu oran, düşük de olsa, Başkan Obama’nın, Cumhuriyetçi Parti’nin ekonominin durumunu felaket olarak göstermesini engellemesine yetti.

Amerika’da yurtiçi net hasıla 2015’in son çeyreğinde yavaşlama gösterdi. Yabancı ekonomilerin yavaş büyümesi, petrol fiyatlarının düşmesi ve doların değerini koruması, bunda etkili oldu.

PNC Mali Servisler şirketinden Gus Faucher bunun nedeni olarak şunları söylüyor: Doların değerinin yüksek, küresel ekonomik büyümenin yavaş olması nedeniyle ticaret zayıftı. Amerikan ürünlerinin fiyatı arttı. Bu nedenle yabancı ülkeler Amerika’dan ithalatı yavaşlattı. 2015’in son çeyreğinde tüketici harcamaları yavaş da olsa arttı.”

Beyaz Saray’a göre istihdam 71 aydır sürekli artıyor. 2008 mali krizinden bu yana 14 milyon Amerikalı’ya iş imkanı sağlandı.

Florida eyaletinin Jacksonville kentinde bir akü fabrikasını gezen Başkan Obama, göreve geldikten bir ay sonra yürürlüğe giren Ekonomik İyileşme Yasası’nın işe yaradığını söyledi. Obama, Cumhuriyetçi Parti aday adaylarının ekonominin çöktüğü iddialarını da eleştirdi.

Skype aracılığıyla konuştuğumuz iktisatçı Ryan Sweet’e göre, mali piyasalardaki son çalkantılara rağmen 2016’yla ilgili tahminler cesaret verici. Amerika'da gelirler ve istihdam verileri artıyor.

Birçok uzman, istihdamın artması ve düşük benzin fiyatları sayesinde ekonomik büyümenin yılın ilerleyen aylarında ivme kazanmasını bekliyor. Amerikan ekonomisi, 2015’te yüzde 2,4 oranında büyüdü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG