Erişilebilirlik

Amerika’da Bütçe Tasarısı İlk Engeli Aştı


Temsilciler Meclisi’nde dün oya sunulan tasarı, 94’e karşı 332 oyla kabul edildi. İki yıllık bütçe tasarısının gelecek hafta da Senato’da oya sunulması bekleniyor

Amerikan Kongresi Salı günü üzerinde anlaşmaya varılan bütçe tasarısının yasalaşması yolundaki çalışmalarını hızlandırdı.

Dün Temsilciler Meclisi’nde oya sunulan tasarı, 94’e karşı 332 oyla kabul edildi. İki yıllık bütçe tasarısının gelecek hafta da Senato’da oya sunulması ve Noel tatili öncesi onaylanması bekleniyor.

2014 ve 2015 yılları için hükümete harcama yetkisi veren tasarı Senato’dan geçtikten sonra Başkan Obama’nın imzasına sunulacak.

Başkan, bütçe planını “mükemmel” bulmadığını söylemekle birlikte olumlu bir adım olarak nitelemişti.

Tasarı kabul edilirse federal hükümetin Ekim ayındaki gibi hükümetin harcama yetkisi olmadığı için devlet dairelerinin Ocak ayında yeniden kapanması riski de sona erecek. Ekim ayında 16 gün süreyle devlet daireleri kapatılmış, memurlar zorunlu izne çıkarılmış ve bu da ekonomide milyonlarca dolarlık zarara yol açmıştı.

Bütçe tasarısı 2014 ve 2015 için hükümete birer trilyon dolarlık harcama yetkisi veriyor ve daha önce yapılması kararlaştırılan harcama kesintilerini iptal ediyor.

Dün Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada hem Cumhuriyetçi hem de Demokratlar tasarı lehinde oy kullandı. Ancak bazı Cumhuriyetçiler, kamu harcamalarında yeterince kesinti yapılmadığı için tasarıyı eleştiriyor. Bazı Demokratlar da işsizlik maaşı ödemelerinin uzun süreli devamı hükmünü içermediği için tasarıyı eksik buldu.

Son üç yıldır, Cumhuriyetçiler’in kontrolundaki Temsilciler Meclisi Başkan Obama’ya, kamu harcamalarını azaltmadığı için muhalefet ediyor. Bu nedenle de Kongre’deki sık sık bütçe görüşmelerinde tıkanıklık yaşanıyor. Kongre’deki siyasi çekişme yüzünden Amerikan halkının Kongre’ye verdiği destek oranı ilk kez yüzde 10’un altına düştü. Bu Amerikan siyasi tarihinde bir rekor.

Senato’da gelecek hafta oya sunulacak tasarı gelecek 10 yıl içinde, 17 trilyon dolarlık kamu açıklarına 23 milyar dolarlık bir düşüş öngörüyor. Ancak, bütçe anlaşması vergi reformu, sağlık ve sosyal güvenlik harcamaları gibi tartışmalı konulara çözüm getirmiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG