Erişilebilirlik

Amerika’da Bütçe Tartışması Sürüyor


Amerika’da Bütçe Tartışması Sürüyor
Amerika’da Bütçe Tartışması Sürüyor

Amerika Temsilciler Meclisi, sosyal harcamalarda önemli kesintiler içeren bütçe tasarısını onayladı.

193’e karşı 235 oyla kabul edilen tasarıya, Demokrat partili milletvekillerinin tümü hayır, çoğunluktaki Cumhuriyetçi partililerin hepsi evet oyu verdi.

Cumhuriyetçi Parti’nin bütçe tasarısı gelecek 10 yıl içinde federal bütçeden 4 trilyon dolar kesinti yapılmasını öngörüyor. Başkan Barack Obama’nın birkaç gün önce sunduğu Demokrat Parti bütçesinde ise aynı kesintinin 10 değil 12 yıl içinde yapılması öngörülüyordu.

Amerika Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen bütçe tasarısının, Demokratların çoğunlukta olduğu Sanato’dan geçmesi beklenmiyor.

Bütçe açığı konusunda iki parti sürekli olarak birbirini suçluyor. Cumhuriyetçi partiye göre, bütçe açığının başlıca nedeni Demokrat partinin sosyalizmi hatırlatan sosyal harcamalarla devleti parasız bırakması.

Demokratlar ise, bütçe açığından, Cumhuriyetçi partinin zenginlere ve büyük şirketlere vergi indirimini sorumlu tutuyor.

Başkan Barack Obama, mevcut bütçe açığını bir önceki yönetimden devraldığını savunuyor ve özellikle dar gelirli ailelerin yararlandığı eğitim ve sağlık ve sosyal harcamalardan kesinti yapmayı reddediyor.

Mevcut anlaşmazlığın bir türlü giderilememesinin başlıca nedeni ise ara seçimlerde Temsilciler Meclisi’ndeki güç dengesini değiştiren Cumhuriyetçi Partili yeni milletvekilleri.

Amerikalıların 1773 yılında İngiltere’ye çay vergisi ödemeyi reddettikleri bir olaya atfen “çaycılar” veya “Çay Partisi” olarak bilinen aşırı tutucu grup, yapılmasını istediği sosyal kesintiler konusunda ödün vermeyi şiddetle reddediyor.

XS
SM
MD
LG