Erişilebilirlik

Amerika'da Bütçe Krizi Son Anda Aşıldı


Amerika'da Bütçe Krizi Son Anda Aşıldı
Amerika'da Bütçe Krizi Son Anda Aşıldı

Amerika’da federal devlet dairelerinin Cuma gece yarısı kapanmasına yol açacak bütçe krizi son anda giderildi.

Başkan Barack Obama, yönetimin, 2011 bütçesinde 38 milyar dolar daha kesinti yapmayı kabul etmesi üzerine anlaşmaya varıldığını açıkladı. Başkan, kalıcı bütçeyle ilgili görüşmelerin önümüzdeki günlerde sonuca bağlanması umudunu da dile getirdi.

Amerika'da geçen yılın1 Ekim’inde başlayan 2011 mali yılı bütçesi hala Kongre’de onaylanmadı. Federal hükümetin harcamaları o zamandan beri bir iki haftalık geçici bütçelerle idare ediliyor.

İki parti arasında devlet dairelerinin bütçe yokluğu nedeniyle kapatılmasını önlemek için yeni bir kısa süreli harcama yasası çıkarma konusunda yapılan pazarlıklar, gece yarısına yaklaşık bir saat kala sonuçlandı.

Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı John Boehner, tarafların, önümüzdeki hafta içinde 2011 mali yılının geri kalan bölümü için bütçe yasası üzerinde oylamaya gitme konusunda da anlaştıklarını söyledi.

Devlet dairelerinin kapanma ihtimali nedeniyle, son iki gün içinde, görevleri hayati önem taşıyanlar dışındaki yüz binlerce federal memura, Cuma gece yarısından itibaren maaş alamayacakları yolunda resmi duyurular gönderildi.

Anlaşma sağlanmasıydı askerler dahil 1,9 milyon devlet memurundan 800,000’i ücretsiz izne çıkacaktı.

Bütçe tartışmaları sonrasındaki senaryoları Amerika'nın Sesi Yeni Ekonomi blog'unda bulabilirsiniz.



XS
SM
MD
LG