Erişilebilirlik

Amerika'da Bütçe Krizi Devam Ediyor


Harry Reid ve John Boehner
Harry Reid ve John Boehner

Başkan Barack Obama Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyelerinden bugün uzlaştıklarına dair haber beklediğini söyledi.

Obama dün gece Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ile Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid ile üçüncü kez görüştü.

Görüşmeden sonra gazetecilere açıklama yapan Obama, tarafların bazı görüş ayrılıklarını giderdiklerini ancak yine de Cuma gece yarısına kadar çözüm bulunabileceğine tam olarak inanmadığını söyledi.

Kongre’de görüşmeler devam ederken, Başkan Cuma günü Indiana’ya yapacağı ziyareti erteledi.

Bütçe kriziyle ilgili görüşmelerde anlaşma sağlanamazsa, 9 Nisan gününe girildiğinde, harcama yetkisi olmadığından, hükümet kapanabilir.

Temsilciler Meclisi’nde, 8 Nisan’dan sonra, federal hükümete bir haftalık harcama yetkisi veren tasarı dün oya sunuldu ve kabul edildi. Ancak Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Harry Reid, Cumhuriyetçiler’in tasarısının kalıcı çözüm getirmeyeceğini söyledi. Başkan Barack Obama da, tasarıyı veto edeceğini bildirdi.

Demokratlar anlaşmazlığın, haftalık uzatmalar yerine, hükümete, 30 Eylül’de dolacak olan mali yıl sonuna kadar harcama yetkisi tanıyacak şekilde çözülmesini istiyor.

Taraflar anlaşma sağlayamazsa federal hükümet, harcama yetkisi olmadığından, birçok faaliyetini askıya alacak, birinci derecede önem taşımayan personeline zorunlu ücretsiz izin kullandıracak.

Başkan Obama, Twitter hesabından yayınladığı mesajda ekonominin tam da toparlanmaya başladığı bir dönemde bütçe konusunda uzlaşmaya varılamamasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Hükümetin kapanması durumunda Amerika'da yaşanacak gelişmeleri Amerika'nın Sesi Yeni Ekonomi blog'unda ayrıntılarıyla okuyabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG