Erişilebilirlik

Amerika'da Bütçe Konusunda Anlaşmazlık Devam Ediyor


Amerika'da Bütçe Konusunda Anlaşmazlık Devam Ediyor
Amerika'da Bütçe Konusunda Anlaşmazlık Devam Ediyor

Amerika’da iktidarla muhalefet arasında bütçe konusunda anlaşmazlık devam ediyor. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Başkan Barack Obama’nın liderlik sergilemesi gerektiğini; çözümü beklemekle yetinemeyeceğini söyledi. Boehner, başkanı Cumhuriyetçi Parti’nin tasarruf planına destek vermeye çağırdı.

Amerika'nın alabileceği toplam kamu borcu yasal olarak 14 trilyon 300 milyar dolarla sınırlandırılmış durumda. Eğer bu borçlanma sınırı 2 Ağustos tarihine kadar yükseltilmez ve ek kaynak bulunamazsa Amerika temerrüde düşebilir. Muhalefet, bu sınırın yükseltilmesinde direniyor; bütçeden daha fazla kesinti yapılmasını istiyor.

Muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti bütçeden 100 milyar dolar kesilmesi ve bütçenin denklenmesini anayasal zorunluluk haline getirilmesini öngören bir plan hazırladı. Boehner, iktidardaki Demokrat Partililerin bu planı kabul etmeleri durumunda borçlanma sınırını yükselteceklerini açıkladı.

Temsilciler Meclisi tarafından onaylanan paketin Senato’da geçmesine ihtimal verilmiyor.

İktidardaki Demokrat Partililer bütçeden aşırı kesinti yapılmasına karşı çıkarken, muhalefetteki Cumhuriyetçiler vergilerin herhangi bir şekilde arttırılmasına itiraz ediyor. Taraflar arasındaki müzakereler haftalardır çıkmazda.

Amerika Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası ve Beyaz Saray borçlanma sınırı arttırılmamasının Amerika’yı temerrüde götürebileceğini ve bunun sonuçlarının son derece yıkıcı olacağını vurguluyor.

Cumhuriyetçilerin liderlerinden Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, temerrüde izin verilemeyeceğini kabul ediyor. Böyle bir gelişme Amerika’nın kredi notunu düşüreceği gibi faiz oranlarının artmasına da neden olacaktır.

Başkan Barack Obama tüm sıkıntılara rağmen yine de kapsamlı bir uzlaşmaya varılacağı konusunda umutlu olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG