Erişilebilirlik

Amerika’da Bu Yıl 1.5 Milyon Kişi Kansere Yakalandı


Amerika’da Bu Yıl 1.5 Milyon Kişi Kansere Yakalandı
Amerika’da Bu Yıl 1.5 Milyon Kişi Kansere Yakalandı

Amerika Tıp Derneği dergisinde yayınlanan verilere göre, geçen yıl bir buçuk milyon kişi kansere yakalandı, 560 bin kişi ise kanser yüzünden hayatını kaybetti

Amerika’da Bu Yıl 1.5 Milyon Kişi Kansere Yakalandı
Amerika’da Bu Yıl 1.5 Milyon Kişi Kansere Yakalandı
Korunma, erken teşhis, ve tedavi yöntemlerinde ilerleme kaydedilmesine rağmen kanser Amerika’da hala en fazla ölüme neden olan hastalıkların başında geliyor. Amerika Tıp Derneği dergisinde yayınlanan verilere göre, geçen yıl bir buçuk milyon kişi kansere yakalandı, 560 bin kişi ise kanser yüzünden hayatını kaybetti.

Kanserin çeşitli alanlarında ilerleme kaydedildiği bir gerçek. Amerika Kanser Derneği Epidemioloji Bölümü Başkan Yardımcısı Susan Gapstur bunun iyi haber olduğunu söylüyor: “Kanserden ölümlerde 1991 yılından bu yana erkeklerde yüzde 21, kadınlarda ise yüzde 12 azalma kaydedildi.”

Erkek kanser hastalarında ölüm oranının azalması, sigara içenlerin sayısındaki azalmaya bağlanıyor. Gapstur sigara karşıtı yasaların, sigaraların vergilendirilmesinin ve bu konudaki eğitim kampanyalarının etkili olduğunu söylüyor. Meme, bağırsak ve rahim kanserlerinin erken teşhis edilmesi de ölüm oranlarının azalmasında büyük rol oynuyor.

Kanserin yüzde 75’i 55 yaş ve üstü yetişkinlerde görülüyor. Nüfusun artması ve yaşlı yetişkinlerin sayısındaki artış daha fazla kişiye kanser teşhisi konacağı anlamına geliyor. Bunun önüne geçmek için erken korunma yöntemlerinde ilerleme sağlamak gerekiyor. Nüfus oranındaki değişiklik her iki erkekten birinin ve her üç kadından birinin kanser riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Amerikan Tıp Derneği dergisinde yer alan bir başka bulgu da bağırsak kanserine yakalanan ileri yaştaki yetişkinlerin daha az oranda kemoterapi tedavisi gördüğünü gösteriyor. Bunun nedeni kemoterapinin zararlı yan etkileri. Ancak kemoterapiye en olumlu yanıt verenlerin de ileri yaştaki yetişkinler olması çelişki yaratıyor. Derginin editorü Catherine DeAngelis ameliyatla tedavi edilemeyecek bazı akciğer kanseri türlerinde yeni bir radyasyon tedavisi uygulanmasını tavsiye ediyor. Bu yöntemin uygulandığı hastaların hepsinden olumlu sonuç alınmış. DeAngelis, “Bu yöntemin niye olumlu sonuç verdiğini henüz bilmiyoruz ancak kanser tedavisinde dönüm noktasına gelmiş olabiliriz,” diyor. DeAngelis 11 milyon Amerikalı’nın kanserden kurtulmuş olduğunu ya da tedavi gördüğünü söylüyor. Ancak kansere karşı savaş kazanılmış değil. Çünkü hastalığın çok çeşitli türleri var. Kanser tedavisinde ilerleme sağlamak için uygulanması gereken strateji ise araştırmalardan, teşhis ve tedavi yöntemlerinden öğrenilenler ışığında hastalığa karşı her cepheden savaş açmak.

XS
SM
MD
LG