Erişilebilirlik

Amerika'da Boğmaca Vakalarında Artış


Amerika'da Boğmaca Vakalarında Artış
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00
Boğmaca dünyadaki bebek ve çocuk ölümlerine yol açan başlıca nedenlerden biri. Ancak bu hastalık bir aşıyla önlenebilir. Boğmaca çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerde görülse de, son yıllarda Amerika’daki boğmaca vakalarında artış dikkati çekiyor. Amerika’nın Sesi bu salgın hastalıkla ilgili yapılan son araştırmayı sizler için derledi.

Boğmaca genellikle soğuk algınlığına benzer belirtilerle başlıyor. Ama Amerika Bulaşıcı Hastalıkları Kontrol Merkezi’nden Lara Misegades’a göre bu benzerlik ilk aşamada sona eriyor. Misgades, Amerikan Tıp Derneği Dergisi’nde yayınlanan boğmaca araştırmasının ekip lideri.

Misegades, “Boğmaca çok salgın bir solunum yolu hastalığı. Bir bakterinin yol açtığı ve 10 haftadan uzun sürebilen bu hastalık ağır öksürük nöbetlerine neden oluyor,” şeklinde konuşuyor.

Soğuk algınlığına virüsler sebep olur. Soğuk algınlığı gibi, boğmaca da herkese bulaşabilir ve özellikle bebekler, çocuklar ve yaşlılar için hayati tehlike yaratabilir.

Dünyada her yıl 50 milyon kişi boğmacaya yakalanıyor ve 300,000 kişi bu hastalıktan ölüyor. Vakaların %90’ı gelişmekte olan ülkelerde görülüyor. Hastalık aşıyla önlenebiliyor.

Boğmaca aşısı, dört doz olarak bebeklik döneminde başlıyor. Bir doz da çocuk okula başlamadan yapılıyor. Vakaların artmasından dolayı uzmanlar, aşı olanların beş dozu da alıp almadıklarını araştırmaya başladı.

Misegades, “Geçmişte aşı olmayan çocuklar boğmacaya daha fazla yakalanıyor,” diyor.

Araştırmacılar ayrıca aşının sağladığı bağışıklığın zaman içinde azaldığını görmüşler.

Minnesota’daki Mayo Kliniği’nden Doktor Gregory Poland, aşının ilk zamanlarda çok etkili olduğunu söylüyor: “Aşının yapıldığı ilk yıl, koruma etkisi neredeyse % 100. Yani kısa dönem için harika bir aşı. Ama beş yıl sonra, aşının etkisi %30’a düşüyor.”

Doktro Poland, boğmacanın çocuk hastalığı olarak tanımlanmasının yanlış olduğunu söylüyor. Aslında bu hastalık yetişkinlerden çocuklara geçiyor.

Doktorlar hamile kadınların aşılarını yenileyerek hem kendilerini hem de bebeklerini korumalarını tavsiye ediyor. Doktorlar, küçük çocuklarla çok zaman geçiren yetişkinlerin de rutin olarak aşılarını tazelemesini tavsiye ediyor.

Doktor Gregory Poland, “İnsanlara, boğmacanın herkese bulaşabileceğini anlatmak çok çaba gerektiren bir iş. Herkes aşı olmalı veya aşısını yenilemeli. Eğer öksürük krizleri uzun süre devam ediyorsa, mutlaka doktora gidilmeli,” diyor.

Uzmanların hedefi daha iyi bir aşı geliştirmek. O zamana kadar da insanlar, el yıkamak ve aşı yaptırmak gibi temel önlemlerle kendilerini koruyabilirler.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG