Erişilebilirlik

Washington'da Trafik Kargaşasına Alternatif Çözüm: Bisiklet


Washington'da Trafik Kargaşasına Alternatif Çözüm: Bisiklet
Washington'da Trafik Kargaşasına Alternatif Çözüm: Bisiklet

Amerika’da bisiklet paylaşımı birçok kentte yaygınlaşırken, başkent Washington ülkenin en büyük paylaşım programını uygulamaya başladı

Dünyanın birçok ülkesinde “bisiklet paylaşımı” programları yaygınlaşıyor. Kent içi ulaşımı rahat ve ucuz bir hale getirmesinin yanı sıra sağlıklı ve çevreci bir alternatif olması nedeniyle bu uygulama daha fazla destek görmeye başladı. Amerika’da bu uygulama birçok kentte yaygınlaşırken, başkent Washington ülkenin en büyük bisiklet paylaşımı programını uygulamaya koydu.

Washington, en büyük “bisiklet paylaşımı” programıyla diğer kentlere öncülük ediyor. Washingtonlular ve turistler programdan çok memnun. Bir öğrenci, okula hergün bisikletle gittiğini ve bundan büyük keyif aldığını söylüyor. Bir başkası, "Paylaşım programıyla ilgili ilanları görür görmez hemen üye oldum. Mükemmel bir ulaşım sistemi. Washington’da araç trafiği çok fazla. Keşke herkes işe böyle gidip gelse,” diyor.

Washington’daki bisiklet paylaşım programının proje müdürü Chris Holben, kullanıcılara günlük, aylık, yıllık üyelik seçenekleri sunduklarını söylüyor: “Yaklaşık bin bisiklete sahip 93 istasyon kurduk. Yakındaki Arlington ilçesini de katarsak, yüz bisiklet de orada mevcut.”

Programın şu ana kadar başarılı olduğu görüşünü savunan Chris Holben şunları söylüyor: “4 binin üzerinde üyemiz var. Bisikletler, ilk bir buçuk aydan bu yana 35 bin kez kullanıldı. Bu sayıya sadece bir buçuk ayda ulaşmamız büyük başarı.”

Bisikletlerin kullanımı kolay. Herhangi bir bisiklet rampasına anahtarınızı yerleştiriyorsunuz. Yeşil ışık yanınca bisiklet serbest kalıyor. İşiniz bitince bisikleti başka bir istasyondaki boş rampaya yerleştiriyorsunuz. Yeşil ışık yanınca bisiklet kilitleniyor.

Holben bu sistemin verimli olduğunu söylüyor. Bisiklet istasyonları enerjisini güneşten alıyor. İstasyonlara ek bisiklet rampaları eklenebiliyor. Fiyatlar günlük 5 dolarla yıllık 75 dolar arasında değişiyor. Program başladığından bu yana çok fazla sorun yaşanmamış.

Chris Holben şunları söylüyor: “Küçük çaplı hasarlar yaşadık. Bazılarının lastikleri patlatıldı. Ama yine de bir buçuk ayda uğradığımız zarar çok az.”

Programdan memnun olduklarını söyleseler de bazı önerileri olanlar da var. Fransız asıllı Natalia, sistemi Paris’tekiyle karşılaştırıyor ve şu gözlemde bulunuyor: “Alışveriş yapmak için ideal, ama yine de sepetleri Paris’tekilere oranla çok küçük.”

Bazı kişiler için en büyük sorun, bisiklet istasyonlarını bulmak. Bir öğrenci şunları söylüyor: “Henüz etkileşimli haritalara sahip değiller. Eğer iPhone’unuz yoksa, bir sonraki istasyonu bulmanız çok zor.”

Michael Williams gibi bisiklet sahipleri de programı destekliyor: “Arkadaşlarım ziyarete geldiğinde hemen buradan bisiklet alıyoruz. Kenti bisikletle turlamak isteyenler için bu sistem çok kolay, üstelik bisikletçilerden kiralamaktan daha ucuz.”

Amerika’da başka kentlerde de bisiklet modası yayılıyor. Denver benzer bir programı geçen Nisan’da başlatmıştı. Denver Belediye Başkanı John Hickenlooper’a göre programın yararı çok büyük: “Önümüzdeki yıllarda daha çok kişinin bisiklete bindiğini göreceğiz. Sonuçta sağlıklı yaşam için iyi. Boyutları küçük, yollarda araçların sayısını azaltıyor ve çevre dostu. Trafiği de rahatlatıyor.”

San Fransisco’da kullanılan Bixi adlı sistem, bisiklet ve taksi sistemini birleştirmiş. San Fransisco Ulaşım İdaresi’nden Timothy Papandreou, bisiklet paylaşımı programının kent içinde ulaşımı rahatlattığını söylüyor: “Bazen yürümek, bisiklete binmek, toplu ulaşım sistemini kullanmak ya da araç paylaşımı kendi arabanızla gelmenizden daha rahat. Bunların hepsini aynı sistem altında toplayabilirsek daha çok rahatlayacağız.”

Başkent Washington ve diğer Amerikan kentlerinin bisiklet paylaşım programları konusunda, daha katetmesi gereken uzun bir yol olabilir. Ama yine de bu kentlerin gelecekte Montreal, Lyon ve Paris gibi kentleri yakalaması mümkün görünüyor. Örneğin birkaç yıl önce Paris’te kurulan bin istasyonda bugün toplam 20 bin bisiklet bulunuyor.

XS
SM
MD
LG