Erişilebilirlik

Amerika'da Başkanlık Seçim Kampanyaları ve Medya


ABD'de başkanlık seçim kampanyaları açısından en etkili unsur televizyonken bugün internet televizyonu geçti

Amerikan basın yayın organlarının seçim kampanyalarını izlemesi zamanla büyük bir değişimden geçti. Washington'daki NEWSEUM adlı haber müzesinde bu konuda ilginç bir sergi açıldı."Dört Yılda Bir, Başkanlık Kampanyaları ve basın" adlı öğretici sergi büyük ilgi görüyor.

Amerika’da başkan olmak isteyen siyasetçiler, bu önemli makama gelmeye çalışırken kampanyalarında olabildiğince sıradan vatandaş izlenimi vermeye çalışıyor.

2008 seçiminde Demokrat Parti aday adayı Barack Obama peşinde gazetecilerle bowling oynamaya gitmişti. Newseum haber müzesi yöneticisi Patty Rhule, o sahnenin manşet olduğunu anlatıyor: “Halktan biri olduğunu göstermeye çalışan kampanya, Obama’yı bowling oynamaya göndermişti.”

Aynı izlenimi başkan adayı olmaya çalışan Hillary Clinton da yaratmaya çalışmış, Indiana eyaletinde bir bara gitmişti.

Washington’daki haber müzesi o ziyarette – ve benzer ziyaretlerde kullanılan ürünleri sergiliyor. Sergide, adayların gazete, radyo, televizyon ve interneti nasıl kullandıkları anlatılıyor.

Seçim kampanyaları açısından en etkili olan unsur, televizyon oldu.

1960 yılında John F. Kennedy ile Richard Nixon arasındaki tartışmada olduğu gibi, televizyon, seçmenlerin izlenimine şekil verdi.

50 yıl aradan sonra, televizyonlarda yayınlanan tartışma programları seçimlerin vazgeçilmez unsuru oldu.

Televizyonlarda adayların reklamları yayınlanıyor. Reklamlar giderek eleştirel ve olumsuz bir dil kullanılarak hazırlanıyor. Bu da seçmenlerin tepkisini topluyor. Newseum'dan Patty Rhule anlatıyor: “Gençler seçimlerle ilgili haberleri artık geceleri yayınlanan siyasi mizah programlarından alıyor.”

Bugün seçim kampanyaları televizyonların da ötesine geçerek İnternette destek arıyor.

Adaylar Twitter, Facebook ve YouTube üzerinden seçmenlere ulaşmaya çalışıyor.

“Dört Yılda Bir” adlı sergi, Amerikan seçim sürecini, bu süreçle ilgili ayrıntıları, bazı ilginç noktaları ziyaretçilerle paylaşıyor.

Bir ziyaretçi şunları söylüyor: “Serginin tarihi bölümlerini çok beğendim. Geçmişte kampanyaların, medyanın da bugün uğraştığımız konularla uğraştığını görmek çok ilginçti.”

Bir başkası da sergiden memnun: “2012 bölümünü beğendim. Siyasetçilerin Twitter’da söylediklerini gördüm. Çok ilginçti.”

Newseum haber müzesi, 2012 seçim kampanyası ilerledikçe sergiyi de güncelleyecek.

XS
SM
MD
LG