Erişilebilirlik

Amerika’da Arapça Konuşanlar Artıyor


Florida Üniversitesi'nde Arapça dersi
Florida Üniversitesi'nde Arapça dersi

Pew Araştırma Merkezi’ne göre, Amerika’da hane halklarının konuştuğu diller arasında Arapça, en hızlı artan dil.

Merkez, Amerika Nüfus İdaresi’nin verilerine dayanarak yayınladığı belgede, Arapça konuşulan evlerin oranının, 2010-2014 yılları arasında yüzde 29 oranında arttığını belirtti. Bu da Amerika’da 1.1 milyon kişinin Arapça konuştuğunu ortaya koyarak, Arapça’yı ülkede en çok konuşulan yedinci dil konumuna getiriyor.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, aynı dönem içerisinde, İspanyolca konuşulan evlerin oranı sadece yüzde 6 oranında arttı.

Pew Araştırma Merkezi, bu artışın, Ortadoğu’dan gelen göçmenlerin artışı ile doğru orantıda olduğunu belirtti.

Yayınlanan belgede ayrıca, Arapça konuşan nüfusun yüzde 38’inin, akıcı bir şekilde İngilizce konuşamadığı yer alıyor. İspanyolca konuşan nüfusta ise bu oran yüzde 42.

Arapça konuşan nüfustaki artışın, Amerikan Nüfus Dairesi’nin, 2020 nüfus sayımı için, ekonomik ve demografik kategorilerine ‘Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı da eklemesine yol açacağı düşünülüyor.

2010 nüfus sayımı sırasında, Arapça konuşanlar, sayım için gerekli belgeleri İngilizce doldurmuş, isteyenlere de tercüman yardımı verilmişti.

Arapça konuşan nüfustaki bu artış, Nüfus İdaresi ve tercümanlar için bazı sorunlar yaratabilir.

Ayrıca Arapça isimler de, İngiliz alfabesinde yer almayan harfler ve sesler içerdiği için de sorun olabilir.

Örneğin, Arapça’da oldukça yaygın olan Hüseyin ismi, İngilzce’de Hussein, Hussain, Husein, Husain, Houssain, Houssein diye de yazılabiliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG