Erişilebilirlik

Amerika'da Altyapı Yetersiz


New Jersey Eyaleti'nde 76 yıl önce inşa edilen bir köprü. Amerika'nın eskiyen altyapısına bir örnek.
New Jersey Eyaleti'nde 76 yıl önce inşa edilen bir köprü. Amerika'nın eskiyen altyapısına bir örnek.

Amerikan İnşaat Mühendisleri Odası’nın (ASCE) hazırladığı rapora göre, birçok gelişmeye rağmen, Amerika’daki altyapı seviyesi hala ortalamanın altında

Amerikan İnşaat Mühendisleri Odası’nın (ASCE) hazırladığı rapora göre, birçok bölgedeki gelişmelere rağmen, Amerika’daki altyapı seviyesi hala ortalamanın altında. Raporda, altyapının gelecekte toplumun gereksinimlerini karşılamayacak duruma gelebileceği belirtildi.

ASCE dört yılda bir yayınladığı raporlarda ülkede yollar, köprüler, şehir suyu sistemleri, toplu ulaşım, okullar ve enerji sistemlerini değerlendiriyor. ASCE ülkenin 2009’da “D” olan altyapı notunun biraz yükseltilerek 2012’de “D+”ya çıktığını bildirdi.

Farklı altyapı sistemleri için notlar, çok iyi durumda olan sistemler için “A+”dan sınıfta kalan sistemler için “F”ye kadar değişiyor.

Rapor, notlarda 1998’den beri ilk defa bir yükselme olduğunu gösteriyor. Bu iyileşme birkaç farklı sektörde görülmüş.

ASCE’nin tahminlerine göre altyapı notunu “şu an için yeterli” anlamına gelen “B”ye çıkarmak için 2020 yılına kadar 3 trilyon 600 milyar dolarlık yatırım yapılması gerekiyor. Bu, şu anda bütçede ayrılan ödeneğin 1 trilyon 600 milyar dolar üstünde.

ASCE Başkanı Gregory DiLoreto’ya göre, Amerika’nın altyapı konularında ileriye doğru plan yaparak altyapının gelecek nesiller için iyi duruma getirilmesini garanti altına alması gerek.

1 Ağustos 2007’de Minneapolis’te Mississipi Nehri’nin üzerinde bir köprü çökmüş, 13 kişi ölmüş, 145 kişi de yaralanmıştı. Bu ABD’de altyapının durumuyla ilgili tartışma yaratmış ve altyapı sorunları Başkan Obama’nın konuşmalarında da sık sık yer almıştı. Obama bu yılki Birliğin Durumu Konuşması’nda Amerika’nın kötü durumda olan yollarının onarımı için 50 milyar dolar ayrılmasını istedi.

Denetim şirketi KPGM’in 2010 yılında yayınladığı bir raporda dünyada devam eden “En Heyecan Verici 100 Altyapı Projesi” sıralanmış ve bu listeye ABD’den 13 proje girmişti. Listeye Türkiye’den giren projeler ise Marmaray, Kartal Pendik Hafif Raylı Sistemi ve Kayseri Entegre Sağlık Kampüsü projeleriydi.

Bu listeye dünya ekonomisinin yüzde 22’ini oluşturan ABD’den 13 proje girerken dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 1’ini oluşturan Türkiye’den 3 projenin girmesi belki gelişmiş ekonomilerdeki altyapı sorunları hakkında bir fikir verebilir. Kuşkusuz gelişmekte olan ekonomiler hızla artan ihtiyaçlar için altyapıya önem vermek zorunda oldukları kadar, son yıllarda kriz yaşayan gelişmiş dünya ekonomilerine göre de daha avantajlı durumdalar.

Buna rağmen Amerika’nın gelişmiş ekonomiler arasında da geride kalmaya başladığı görülüyor. ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı’nın 2011 yılı raporunda ABD’nin altyapı kalitesinin dünyada 23. sıraya gerilediği belirtilmişti. 2011 yılında ABD’de altyapı yatırımının ekonomideki payı yüzde 2,4’e gerilemişken bu oran Avrupa’da ortalama yüzde 5, Çin’de ise yüzde 9 civarındaydı.

Günümüzde Amerikalılar işe gitmek için Avrupalılar’a göre çok daha fazla zaman harcıyor. Ayrıca 2010 yılında trafik kazalarında 33 bin Amerikalı yaşamını yitirmişti. Bu nüfusa oranlandığında Avrupa’nın yüzde 60 üstünde ölümcül kaza anlamına geliyor.

Amerika’da altyapı sorunları, Katrina Kasırgası ve Minnesota’da çöken köprüden sonra siyasal gündeme girmişti. Ekonomik durgunluğun getirdiği kısıtlı eyalet bütçeleri göz önünde bulundurulduğunda bu tartışmaların önümüzdeki yıllarda da devam etmesi beklenebilir.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG