Erişilebilirlik

Amerika'da Bugün İşçi Bayramı Kutlanıyor


1894’ten buyana kutlanan ve resmi tatil olarak ilan edilen İşçi Günü nedeniyle bugün işyerleri ve okullar tatil. Çoğu Amerikalı için yaz sezonunun bitişi olarak görülen tatil nedeniyle yine milyonlarca insan kısa tatillere gitmeyi tercih etti. Biz de bugün, dolayısıyla Amerika’daki iş hayatına bir göz attık ve bakın ortaya ne sonuçlar çıktı.

300 milyonluk Amerikan nüfusunun 150 milyondan fazlası çalışma hayatının içinde.

Amerika'da Bugün İşçi Bayramı Kutlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00



Son bir araştırmaya göre son 30 yılda Amerika’da sendikaya üyeliği yarı yarıya azalmış durumda. 1954’te yüzde 35 olan sendikalı sayısı 2015’te yüzde 11’e gerilemiş durumda. Buna göre yaklaşık15 milyon çalışan, sendika üyesiydi.

Bununla birlikte çoğunluk, bazı sektörlerdeki çalışanların sendikalı olmasından yana. 10 Amerikalı’dan 8’i imalat sanayinde çalışanların sendikal haklara sahip olması gerektiğini belirtiyor. Ulaşım sektörü çalışanlarıyla, polis ve öğretmenlerin de sendikal hakları olması isteniyor.

Amerikalı’ların büyük çoğunluğu hizmet sektöründe çalışıyor. 102 milyon kişi hizmet sektöründe çalışıyor. En fazla kişinin çalıştığı sektörler yaklaşık 23 milyon kişi ile eğitim ve sağlık.

Yaklaşık 15 milyon Amerikalı’nın kendi işi var. Bu Amerikalılar 30 milyon kişi çalıştırıyor. Bu iki rakam toplam işgücünün nerdeyse yüzde 30’una denk geliyor.

Çalışma sektöründe en fazla yer alanlar ise 1980 ile 2000 yılları arasında doğanlar. Amerika’da çalışanların üçte birinden fazlası 18 ila 34 yaşları arasında.

Araştırmalardan ortaya çıkan bir başka sonuç da kadın ve erkek arasındaki ücret eşitsizliği. Amerika’da erkeklerin kazandığı her bir dolara karşılık kadınlar 83 cent kazanıyor.

Demografik gruplar, ırk ve etnik yapıya bakıldığında da, gelir eşitsizlikleri var. Araştırmalar, beyaz Amerikalılar’ın her türlü etnik grup ya da ırktan daha fazla kazandığını ortaya koyuyor.

Araştırmaların ortaya koyduğu dikkat çekici bir başka sonuç da üniversite mezunlarıyla, daha az eğitim görmüşler arasındaki ücret farkının son yıllarda iyice artmış olması.

Ergenlik yaşındakiler, geçmişle kıyaslandığında iş piyasasında çok daha az yer alıyor. 1970,80 ve 90’larda birçok ergen yaştaki çocuk en azından yaz tatillerinde çalışırdı. Ancak 1990’lardan sonra bu durum değişti. Geçen yılın rakamlarına göre bu yaş dilimindekilerin sadece yüzde 32’si yaz aylarında çalışıyor.

Gençlerin çalışma hayatındaki yeri azalırken yaşlılarınki artıyor. Mayıs itibarıyla 65 yaş ve daha üstü Amerikalılar’ın yüzde 65’i yani yaklaşık 9 milyonu çalışıyor. Bu oran 2008’deki mali krizdeki rakamlardan bile fazla.

Ve Amerikalılar için önemli olan asgari ücret konusu. Amerikalılar’ın yüzde 58’i asgari ücretin saati 7 dolardan 15 dolara çıkarılmasından yana. Başkan adaylarının destekçileri farklı düşüncelere sahip. Demokrat Hillary Clinton’ı destekleyenlerin yüzde 82’si asgari ücretin 15 dolara çıkmasından yana, Cumhuriyetçi Parti Başkan adayı Donald Trump’ı destekleyenlerin yüzde 76’sı ise buna karşı. Ancak kısa zaman içinde asgari ücretlerde ciddi bir değişiklik beklenmiyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG