Erişilebilirlik

Amerika'da Yabancı Dil Öğrenimine İlgi Artıyor


Amerika'da Yabancı Dil Öğrenimine İlgi Artıyor
Amerika'da Yabancı Dil Öğrenimine İlgi Artıyor

Amerikalılar’ın çoğu yabancı dil bilmiyor. Özellikle de çocuklara yabancı dil öğretme çabaları çoğu zaman etkisiz kaldığı gibi, kimi zaman da tartışmalar yaratıyor. Eğitimciler, şimdi yabancı dil öğretmek için çok daha iyi bir yol bulduklarını söylüyor. Washington yakınında iki dilde eğitim veren bir okulun başarısı dikkati çekiyor.



Virginia eyaletinin Centreville kentindeki Lonton Towne İlköğretim Okulu’nda bazı dersler sadece İspanyolca okutuluyor. Hatta Amerika’daki her okulda dersler başlamadan önce içilen and bile İspanyolca.

İlkokul ikinci sınıfta İngilizce ve matematik gibi temel dersler, İspanyolca. Derslere İngilizce’yle başlayan öğrenciler günün ilerleyen saatlerinde İngilizce’ye geçiş yapıyor, iki dili aynı anda öğreniyor. Uzmanlar uygulamanın çok başarılı olduğunu söylüyor.

Porto Rikolu öğretmen Myra Olmeda’nın London Towne İlkokulu’ndaki sınıfında öğrencilerin yarısının anadili İspanyolca, diğer yarısınınsa İngilizce.Olmeda şunları söylüyor: ”Bu iki grup birbirlerinden çok şey öğreniyor. Sınıfta böyle bir ortam oluşturmak her iki grup için de son derece yararlı oldu.”

Dil öğrenimi küçük yaşta başlıyor. Helen Arzola’nın anasınıfında daha önce hiç İspanyolca konuşma duymamış, anadili İngilizce olan çocuklar var. Arzola şöyle konuşuyor: ”Çocuklar 8 yaşından önce dil öğrenme makinesi gibidir. Varlık nedenleri budur. Bu yaşlar yabancı dil öğrenmek için çok uygun.”

İlkokullardaki ikili dil programları çok rağbet görüyor. Son 10 yılda yüzlerce okulda benzer programlar başlatıldı. Arzola, ana dili İspanyolca olan çocukların da kendi dillerinde eğitim almaktan yararlandığını söylüyor: ”İkili dil programlarının amacı düşük gelirli ailelerden Latin kökenli çocuklara hem sosyal hem de akademik yönden iyi İngilizce öğretmek. Bunu ancak çocukların ana dilinin temelini çok sağlam atarak başarabilirsiniz.”

Bu programların işe yarayacağından şüphe duyan bazı uzmanlar, geçmişte çift dilli eğitim uygulamalarının Latin öğrencilerin İngilizce öğrenmesini engellediğini söylüyor.

K.C. McAlpin, Pro-English adlı örgütün başkanı ve İngilizce'nin okullarda tek dil olması gerektiğini savunuyor: "Çift dilli programlar yüzeyde çok iyi bir fikirmiş gibi görünmekle birlikte, deneyimlerimiz yüzünden konuya şüpheyle bakıyoruz.”

Çift dilde eğitim programları, Amerika’nın birçok büyük kentinde ilgi görüyor. Washington yakınındaki bu ilçede çok sayıda okul İspanyolca’nın yanısıra Fransızca, Almanca ve Japonca eğitim veriyor.

Bu okulda altıncı sınıf öğrencilerinin bazıları anasınıfından beri İspanyolca öğreniyor. Slade Charters adlı öğrenci durumdan memnun görünüyor ve şunları söylüyor: ”Ailem birden fazla dil öğrenmemin çok yararlı olduğuna inanıyor.

Daniel Shank-Rowe adlı altıncı sınıf öğrencisi de duygularını şöyle dile getiriyor: ”Aslında bize İspanyolca öğretilmiyor. Sadece İspanyolca konuşulan ortamda bulunuyor ve dili kolayca kapıyoruz.”

Okul çağında yabancı dil öğrenen Amerikalı öğrenci sayısı yine de başka ülkelere oranla çok düşük. Birçok okul tasarruf amacıyla yabancı dil programlarında kesintiye gidiyor. Bazı eyaletlerse eğitim dilinin yalnızca İngilizce olması için yasalar çıkarıyor. Ancak birçok okul da, öğrencilerin geleceği için birkaç dil bilmenin önemli olduğunu vurgulamaya devam ediyor.

XS
SM
MD
LG