Erişilebilirlik

Amerika'ya Yatırımcı Vizesiyle Gelmek Mümkün


Seattle kentinde beyzbol stadının yanındaki bu alışveriş merkezi göçmen yatırımcıların parasıyla inşa edilmiş.
Seattle kentinde beyzbol stadının yanındaki bu alışveriş merkezi göçmen yatırımcıların parasıyla inşa edilmiş.

Amerikan yasalarına göre ülkeye 500 bin dolarlık yatırımla ülkede en az 10 kişiye istihdam sağlayan yabancılar ülkede oturma izni alabiliyor

Washington eyaletinde öngörülen rüzgar enerjisi projesinin, Idaho’da bir altın madeninin, Las Vegas’ta yeni bir kumarhanenin ve de Vermont’ta bir kayak pistinin nasıl bir ortak yanı olabilir? Bunların hepsi Amerika’da yaşamak için yeşil kart almak isteyen kişilerin kullanabileceği yatırım araçları.

Amerikan yasalarına göre ülkeye 500 bin dolarlık yatırımla ülkede en az 10 kişiye istihdam sağlayan yabancılar ülkede oturma izni alabiliyor. Bu fırsatı değerlendirenlerden biri de Jordan Gagner olmuş. Gagner ve eşi Kanada’dan daha sıcak bir yere taşınmak istemiş. Ancak güney komşusuna taşınma fikri başlarda zor gözükmüş.

Gagner, evdeki ofisinden çalışan bir portföy yöneticisi, eşi ise öğretmen. Bu iki meslek Amerika’nın en çok aradığı meslekler arasında ilk 10’da değil. Gagner yatırımcı vizesini duyduğunda birkaç diğer yabancı yatırımcıyla beraber Washington eyaletinin Bellingham kentinde bir huzurevi kurmaya karar vermiş. Gagner ekonomik kriz döneminde iş yarattığı için tüm ailesine yeşil kart kazanmış. Göçmenlik avukatı David Andersson da anlaşmaya ön ayak olmuş.

Andersson, Amerika’ya yatırım yapmanın bu ülkede yaşamak gibi fazladan bir avantaj sağlaması durumunda birçok kişi için önceliğin yüksek kar olmadığını söylüyor.

Andersson, gittikçe büyüyen bu eğilimin öncülerinden olmuş. Yatırımcılar ve krediye gereksinimi olanları buluşturan şirketlere “EB-5 bölge merkezi” deniyor. Bu isim göçmenlik yasasının yatırımcı vizelerini kapsayan maddesinden geliyor.

Ancak bazı Amerikalılar’ın programla ilgili kuşkuları var. Toprak sahibi Harland Radomske kendi toprağının yanında bir grup zengin Koreli’nin bir rüzgar enerjisi üretim merkezi kuracağını duyduğunda kendi arazinin değerinin düşeceğinden endişe duymuş. Radomske bir yandan Kongre’de göçmenlik reformu tartışmaları devam ederken, zengin yabancıların parayla vatandaşlık satın alabilmesini şaşırtıcı bulmuş.

Rüzgar enerjisi projesinin mimarları görüşme taleplerine cevap vermedi. Ancak göçmenlikle ilgili anlaşmazlık sürmesine rağmen yatırımcı programı Kongre’de büyük destek görüyor. Programın sürekli hale getirilmesi de gündemde.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG