Erişilebilirlik

Amerika ve Türkmenistan Uyuşturucu Kaçakçılığıyla Mücadelede İşbirliği Yapıyor


Amerikan hükümetinin görüşünü yansıtan yorum

Amerika ve Türkmenistan uyuşturucu kontrolü ve güvenlik güçlerine destek konusunda süregelen işbirliğini arttırıyor. Aşkabat’da Türkmenistan Dışişleri Bakanlığında düzenlenen törende taraflar Amerika ve Türkmenistan hükümetleri arasında Eylül 2001 tarihli Narkotik Kontrolü ve Güvenlik Güçleri Destek anlaşmasına eklenen dördüncü maddeyi imzaladı.

Ek maddeyi Türkmenistan hükümeti adına Başbakan yardımcısı ve Dışişleri Makanı Raşid Meredov, Amerikan hükümeti adına da Maslahatgüzar Lynne Tracy imzaladı.

Ek madde, güvenlik görevlerinin İngilizce öğrenimi ve Narkotik Daire ve programlarının yeteneğini arttırma projelerine destek sağlıyor. Projelerin amacı Türkmenistan güvenlik görevlilerinin ingilizce dil yeteneğini geliştirmek ve uluslararası toplumla mevcut güvenlik ilişkilerini arttırmak. Narkotik Daire projesi , narkotik polisin soruşturma ve kanıt toplama yeteneklerini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı 2010 Uyuşturucu Kontrol Strateji raporunda Türkmenistan’ın “ Afgan afyonunu Türk, Rus ve Avrupa pazarlarına ulaştırmada uyuşturucu kaçakçıları tarafından İran dahil bir çok güzergah arasında bir transit yolu olarak kullanıldığını”vurguladı. Raporda , Türkmenistan ‘ın öndegelen üretici ya da kaçak uyuşturucu ve kimyasal madde kaynağı ülke olmadığı da belirtildi.

Haziran 2009’da Devlet Başkanı Kurbanguly Berdimuhammedov, Devlet Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada uyuşturucu kaçakçılığını kontrol için alınan önlemlere rağmen “şer” olarak adlandırıldığı bu olgunun ortadan kalkmadığını söyledi. Berdimuhammedov, uyuşturucu kaçakçılığı ve kullanımıyla mücadele çabalarını hem ulusal hem de uluslararası düzeyde arttırmak gerektiğini belirtti.

Amerika’nın Türkmenistan’a uyuşturucu kontrol çabalarında verdiği destek arasında Afgan sınırında İmamnazar , İran sınırında Altin Azir ve Özbekistan sınırında Ferap geçiş istasyonlarının inşası yeralıyor. Amerika ayrıca Türkmen güvenlik görevlilerinin ingilizce öğrenimi ve adli tıptan uyuşturucu kokusu alan köpeklere kadar çeşitli alanlarda bilgi alışverişi için fon sağladı.

Amerika, ortak tehdit olan uluslararası uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede ortağı Türkmenistan ile birlikte çalışmaya kararlıdır.

XS
SM
MD
LG