Erişilebilirlik

Amerika ve Pakistan: Militanlar Sel Felaketini İstismar Edebilir


Amerika ve Pakistan, uluslararası topluluğu islamcı militanların sel felaketini istismar etmelerini önlemek için yardımı hızlandırmaya çağırdı.

Felaket bölgesini gezen Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Serdari ve Amerikan Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı John Kerry, militanların sel kurbanlarının çaresiz durumundan yararlanmaya kalkışacakları uyarısında bulundu.

Muson yağmurları Pakistan’ın Kiber-Peştunya, Pencap ve Sindh bölgelerinde sel felaketine neden oldu. Bin 600 kişinin öldüğü tahmin edilen felaketten 20 milyon kişinin etkilendiği bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler, Pakistan’da sel felaketi nedeniyle 4 milyondan fazla kişinin evsiz kaldığını açıkladı.

Bu, örgütün daha önceki tahminlerinin neredeyse iki katı.

Öteyandan Amerikalı yetkililer Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın, Washington’un yapma sözü verdiği 90 milyon dolarlık yardımın miktarını arttırmaya hazırlandığını açıkladı.

BM Genel Kurulu’nda bugün Pakistan’daki sel felaketi görüşülüyor. Genel Sekreter Ban ki-Moon’un, Pazar günü Pakistan’a yaptığı ziyaretten edindiği izlenimleri kurulla paylaşması bekleniyor. Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi de Genel Kurul’da durumu anlatacak.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da New York’ta BM Genel Kurulu'nun üst düzey toplantısına katılıyor. Bağış, 192 üyeli BM Genel Kurulu'ndaki özel toplantıda Türkiye'yi temsil ediyor. Bakan Bağış'ın yarın New York'ta basın mensuplarıyla bir araya gelmesi ve Cumartesi günü de Amerika’dan ayrılması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu, selden etkilenenlere yardım için istenen miktarı 3 katına çıkarmaya hazırlandıklarını açıkladı. UNICEF, Pakistan’da yardıma muhtaç kişi sayısının giderek arttığına dikkati çekiyor.

UNICEF Bölge Direktörü Daniel Toole yardım çalışanlarının, gıda, içecek su ve sağlık hizmetleri için nakit yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi ve bunun sözü verilmiş yardımlarla değil ancak nakitle yapılabileceğini vurguladı. Birleşmiş Milletler’in son istediği yardım miktarı olan 460 milyon doların şu ana kadar sadece yarısı sağlanabildi.

XS
SM
MD
LG