Erişilebilirlik

Amerika ve AB'den Rusya'ya Yeni Uyarı


Amerika ve AB'den Rusya'ya Yeni Uyarı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Amerika ve Avrupa Birliği, Ukrayna’da 25 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini engellememesi için Rusya’yı uyarıyor. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’ye göre, Ukrayna’daki seçimlere müdahale ettiği takdirde Amerika ve Avrupa Birliği Rusya’ya karşı birlikte hareket edecek

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna’da ay sonunda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini tehdit ettiği takdirde Rusya’yı yeni yaptırımların beklediğini söyledi:

“Başkan Obama’nın da açıkça söylediği gibi eğer Rusya, Ukrayna’daki demokratik süreci baltalamaya devam eder ve 25 Mayıs’ta hür ve adil seçim yapılmasını engellerse Avrupa ve Amerika olarak Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulamaya hazırız.”

Kerry, Avrupa Birliği Dış Siyaset Sorumlusu Catherine Ashton’la Washington’da görüştü:

“Bu adım, Ukrayna’da istikrar sağlanması açısından önemli. Konumuz, demokrasi. Ukrayna’nın geleceğiyle ilgili kapsamlı bir tartışma başlatmak, geleceği şekillendirmek isteyenlerle biraraya gelip barış içinde çabalamak için çok iyi bir fırsat.”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise seçime gitmeden önce Ukrayna’da tarafların anlaşmaya varması gerektiğini söyledi:

“Aralarında işbirliği yapmalarını engellemediğimiz sürece bu adımları sadece Ukrayna halkı atabilir. Ne yazık ki Batılı ortaklarımızın şimdiye kadar Ukrayna’nın güneydoğusunun eşit şartlar altında ulusal diyaloğa katılmasını kabul etmeye hazır olduğunu görmedik.”

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitsia ise Rusya’yı, bu diyaloğu bozmak için Ukrayna’da karışıklık çıkarmakla suçladı. Deşçitsia, Viyana’da 30 dışişleri bakanının katıldığı toplantıda destek istedi:

“Tüm ortaklarımızdan gözlemcilerini Ukrayna’ya, seçimleri izlemeye göndermelerini istiyoruz. Ayrıca seçimlerin adil, hür ve demokratik bir ortamda yapılması için Rusya kaynaklı dış tehditleri bertaraf etmelerini talep ediyoruz.”

Japonya Başbakanı Şinzo Abe de Brüksel’deki NATO ziyareti sırasında seçimlere destek verdi. Abe, Ukrayna’ya müdahale ettiği takdirde Rusya’ya yaptırım uygulanması için Tokyo’nun Avrupa Birliği ve Amerika’nın yanında yer alacağını belirtti:

“25 Mayıs’ta Ukrayna’da cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak. Tüm tarafların seçimlerin sonucunun yasallığını kabul etmesi çok önemli. Bu seçim sonuçlarının geçerliliğini Rusya da kabul etmeli.”

Rusya’nın yakın müttefiki, Beyaz Rusya Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, birleşik Ukrayna’yı desteklediğini söyledi:

“Ukrayna’nın toprak bütünlüğü korunmalı. Bu hem Beyaz Rusya, hem de Rusya için çok önemli çünkü NATO ordusunun yarın Ukrayna’da harekete geçmesini kabul edemeyiz. Burada hepimizin çıkarı sözkonusu. Ukrayna’ya hiçkimsenin müdahale etme hakkı olmadığı üzerinde anlaşmamız gerekiyor.”

NATO, Rusya’yla sınırı olan üyelerine askeri destek gönderdi, Baltık Denizi ve Karadeniz’de hava ve deniz devriyelerini arttırdı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG