Erişilebilirlik

Amerika 'Tersine Beyin Göçü'nü Engelleyebilecek mi?


Amerika 'Tersine Beyin Göçü'nü Engelleyebilecek mi?
Amerika 'Tersine Beyin Göçü'nü Engelleyebilecek mi?

Amerika’da yüksek öğrenim gören yabancı öğrencilerin büyük bölümü, mezun olduktan sonra iş bularak Amerika’da kalmak istiyor. Ancak vize sorunları nedeniyle bu öğrencilerin önemli bir bölümü ülkelerine geri dönmek zorunda kalıyor. Son yıllarda göçmenlik yasalarında değişlik yapmaya çalışan Kongre ise, vize sorunu yaşayan kalifiye elemanların ülkede kalmaları için neler yapılması gerektiğini tartışıyor.

Yabancı ülkelerden gelen başarılı öğrenciler, Amerikan üniversitelerinde lisans, master ve doktora programlarında eğitim görüyor.

Ancak 25 yaşındaki Çin vatandaşı Yifang Wei gibi birçoğu, mezun olduktan sonra çalışma vizesi alamama kaygısı yaşıyor.

2009 yılında Amerikan üniversitelerinde fizik ve mühendislik alanında doktora alan öğrencilerin üçte ikisi yabancıydı.

Pekinli Xiao Qin de, Georgetown Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği alanında doktora yapıyor. Xiao, Google, Yahoo ya da Microsoft’ta çalışmak istiyor. Qin, "Elbette en az birkaç yıl burada kalmak istiyorum ancak vize alamazsam ülkeme geri dönmek zorundayım," diyor.

Amerikan yönetimi, yabancı öğrencilerin kariyerlerini Amerika’da devam ettirmeleri konusunda sınırlamalar getiriyor. Ancak bazılarına göre, bu durum Amerika’nın rekabet gücünü azaltıyor.

California milletvekili Zoe Logfren böyle düşünenlerden: "Bir zamanlar Amerika’ya davet ettiğimiz, gelin burada yaşayın dediğimiz bu parlak insanları şimdi yarı yolda bırakıyoruz. Dünyadaki en iyi öğrencileri Amerika’da eğitip, sonra da bu ülkenin güçlenmesine yardımcı olmalarına izin vermiyoruz."

Teknoloji firmaları Amerika’nın en iyi üniversitelerindeki öğrencileri işe alıyor.

Bunlardan biri olan Texas Instruments şirketinin yetkilileri, yabancılara çalışma ve oturma izni veren yeşil kart işlemleri için bazen 10 yıl beklemeleri gerektiğini söylüyor. Şirketin başkan yardımcısı Darla Whitaker: “Bu şekilde devam edilemez. Bu durum, sektörü ve şirketimizi olduğu kadar çalışanlarımızı da son derece olumsuz etkiliyor.”

Şu anki göçmenlik yasası, her ülkenin Amerika’ya gönderebileceği göçmen sayısına sınırlama getiriyor. Kalabalık ülkelerden başvuru yapan öğrencilerin vize işlemleri de gecikmeli yapılıyor.

Ulusal Amerikan Politikaları Vakfı’nın yaptığı son araştırmaya göre, en yüksek kalifiyeye sahip Hindistanlıların yeşil kart alabilmeleri için 70 yıl beklemeleri gerekiyor.

Harvard ve Duke Üniversitesi uzmanlarından Vivek Wadhwa, göçmenlik politikalarını en fazla eleştirenlerden: “Bilginin para ettiği bir ekonomide yaşıyoruz. Bütün rekabet buna dayalı. Eğer bu insanları ülkede tutmayı başaramazsak, rekabet edemeyiz ve kaybederiz. Biz üçüncü dünya ülkesi olurken, onlar bizim yerimize geçerler.”

Kongre şimdi bu konuyu tartışıyor ve durumu değiştirmeye çalışıyor. Ancak, “tersine beyin göçü” adı verilen bu sorunu çözmek için henüz bir uzlaşmaya varılabilmiş değil.

XS
SM
MD
LG