Erişilebilirlik

Amerika Terör Alarmı Sistemini Değiştiriyor


İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson
İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson

ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson, Amerika’nın yerel terör tehditlerine karşı alınacak önlemlerde “Yeni bir döneme” girdiğini açıkladı. Açıklama, geçen hafta California’nın San Bernardino kentinde düzenlenen ve 14 kişinin ölümüne neden olan saldırı sonrasında geldi

Bakan, şu anda uygulamada olan terör alarmı sisteminin değiştirilerek, daha düşük seviyede uyarılar getirilmesi gerektiğini söyledi.

San Bernardino’da evli Syed Rizwan Farook ve Tashfeen Malik çifti, Beyaz Saray’ın ‘terör saldırısı’ olarak nitelendirdiği saldırıda 14 kişiyi öldürmüştü.
Terör şüphelisi olarak izleme altında olmayan çift, Amerikan Hükümeti’nin IŞİD’e destek veren ancak örgütten doğrudan emir almayan “yalnız kurtlar”la ilgili kaygılarını tekrar gündeme getirdi.

Bakan Jeh Johnson, herhangi bir terör planıyla ile ilgili güvenilir istihbarat olmadığı zamanlarda bile risk olabileceğini söyledi. Bakan, güvenlik güçlerinin gözetiminde olmayan kişilerin terörizmden ilham alabilme riskine vurgu yaptı.

‘Yeni Bir Sistem Gerekli’

11 Eylül Saldırıları’nın ardından ülkede renk temelli bir uyarı sistemi geliştirilmişti. Bundan 10 sene sonra uyarılar 2 seviyeye indirildi. Bakan Johnson, Ulusal Terör Uyarı Sistemi’nin yetersiz olduğunu ve ülkeye yönelik belirgin tehditlere dayandığı için daha önce kullanılmadığını söyledi.
Johnson, kamuoyunu belli haberlere, güvenlik güçlerinin elindeki istihbarat bilgilerine ya da güvenlik yetkililerinin sızdırdığı bilgilere dayanmayan bir sistemle uyaracak yeni bir yapının gerekliliğine değindi.

Ancak düşünce kuruluşu Rand Şirketi’nin Uluslararası Güvenlik ve Savunma Politikaları Merkezi Direktörü Seth Jones, yeni sistemin kamuoyunun güvenlik algısı üzerinde çok büyük bir etki yapmayacağını düşünüyor.

Jones, uyarı sistemlerinin birçok Amerikalı için çok da önemli olmadığını ve halkın büyük çoğunluğunun bu sistemi dikkate almadığını belirtiyor. Uzman, halkın genelde üst düzey hükümet yetkilileri, saldırı hazırlıklarıyla ilgili kamuoyuna bilgilendirme yaptığında bu konulara kulak kabarttıklarını söylüyor.

Paris Sonrası Uyarılar

İç Güvenlik Bakanı Johnson, Paris saldırılarından sonra Amerika’nın “yüksek güvenlik önlemleri” uygulamasına geçtiğini, ancak şu anda Amerika’yı hedef alan bir planla ilgili istihbarat olmadığını söyledi.

Paris benzeri bir saldırı ile ilgili güvenilir istihbarata sahip olmadıklarını söyleyen Johnson, bu saldırıyı taklit etmek isteyenlerle ilgili kaygılarının olduğunu belirtti. Johnson “Terörden ilham alan ‘yalnız kurtların’ eylem yapmasından endişe duyuyoruz” diye konuştu.

Bakan aynı zamanda Başkan Obama’nın doğrudan emriyle, kendi bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın, K-1 vizesi ya da nişanlı vizesi olarak bilinen programın güvenlik taraması sürecini gözden geçirdiğini söyledi. Amerika doğumlu Farook’un eşi Malik, Amerika’ya bu vizeyle giriş yapmıştı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG