Erişilebilirlik

Amerika Şükran Günü’nü Kutluyor


Amerikalılar bugün Şükran Günü’nü kutluyor. İlk kez 1621 yılında zorlu bir hasat mevsimi sonrasında kutlanan Şükran Günü, günümüzde Amerika’da tüm farklı etnik grupların din, ırk ayırımı gözetmeden birlikte kutladıkları bir bayram… Aile üyelerini biraraya toplayan bu bayram aynı zamanda Amerika’da Noel alışverişi sezonunun da habercisi.

Şükran Günü, Amerika’da bir gelenek ve bu geleneğin bir parçası da başkanların, Şükran Günü’nün ana yemeği olan hindi bağışlama töreni. Bu gelenek bu yıl da değişmedi ve Başkan Obama dün 80 hindi arasından “Patlamış Mısır” ve “Karamel” isimli iki hindiyi Beyaz Saray’da düzenlenen bir törenle Şükran Günü yemeği olmaktan kurtardı.

Başkan Obama ve ailesi bugün, kendi Şükran Günü yemeklerini yemeden önce evsizlere hizmet veren bir aşevine giderek yemek dağıtacak.

Bu akşam milyonlarca Amerikalı ise “Patlamış Mısır” ve “Karamel” kadar şanslı olmayan hindilerin süslediği masalarda aile üyeleriyle biraraya gelecek. Şükran Günü’nde aileleriyle birarada olmak isteyen en 43 milyon Amerikalı’nın seyahat ettiği tahmin ediliyor. Ancak bu yıl özellikle doğu kıyılarını etkisi altına alan soğuk hava dalgası birçok havayolunun uçuşlarını iptal etmesine yolaçtı.

“Kara Cuma” satışları bekleneni verecek mi?

Şükran Günü aynı zamanda Amerika’da Noel alışveriş sezonunun da başlangıcı. Geleneksel olarak büyük mağazalar, Cuma günü büyük indirimler yaparak, satışlarını artırmaya çalışıyor. Kasım ayının son Perşembe günü kutlanan Şükran Günü’nden sonraki Cuma, perakendecilikte “Kara Cuma” olarak biliniyor. Hesapların kalemle tutulduğu dönemde, kırmızı kalemle gösterilen zararlar, ilk kez Şükran Günü sonrasındaki Cuma’da yapılan alışverişler sayesinde kapanıp, kara kalemle kar hanesine ilk rakamlar yazılabildiğinden Şükran Günü ertesi, perakendecilikte “Kara Cuma” olarak anılıyor.

Son dönemde önemli Internet alışveriş merkezleri de Şükran Günü tatilinin sona erip, herkesin iş başı yaptığı Pazartesi günleri büyük indirimlere giderek “Sanal Pazartesi” uygulaması başlattı.

Son yıllarda, perakendeciler artık Cuma gününü de beklemiyor. Geçmişte Şükran Günü tek bir alışveriş merkezinin, perakendecinin açık olmadığı Şükran Günü’nde de artık bazı büyük mağazalar satışlarını artırmak için çalışanlarını işbaşı yapmaya zorluyor.

Bu da özellikle çalışanların haklarını temsil eden sendikalar ve sivil toplum örgütlerinin eleştirilerine neden oluyor. Birçok Amerikalı da Şükran Günü mağazaların açık tutulmasına çalışanların bu günde işbaşı yapmasına karşı çıkıyor. Ancak, yine de bu akşam, milyonlarca Amerikalı’nın yemeklerini yer yemez alışveriş merkezinin yolunu tutması bekleniyor.

Asıl alışveriş furyası ise yarın. Tahminlere göre Amerikalıların bu yıl Noel alışverişi için 602 milyar dolarlık alışveriş yapması bekleniyor. Bu miktar, Polonya’nın bir yıllık milli gelirine eşit.

Bu harcamaların %11’i yani yaklaşık 65 milyarı yarın yapılacak. Aynı şekilde Sanal Pazartesi günü de online satış şirketlerinin en az 80 milyar dolarlık satış yapmaları bekleniyor. Geçen yıl bu rakam 60 milyar dolardı.

Geçen yıl Noel alışveriş sezonunda birçok rekor kırıldı. Büyük ucuzluk kampanyalarından yararlanmak için alışveriş merkezlerinde ve Internet sitelerinde alışveriş yapanların sayısı 139 milyona ulaştı. Amerika’nın Bu yıl 140 milyon kişinin alışveriş yapması bekleniyor. Geçen yıl Şükran Günü’nden sonraki dört günde alışveriş yapanlar kişi başına 420 Dolar harcadı. Haftasonu yapılan alışverişin toplam miktarı ise 60 milyar dolar oldu.

Perakendeciler yıllık gelirlerinin %40’ına yakın kısmını Kara Cuma’dan Noel’e kadar geçen dönemde yapıyor. Bu nedenle de bu yılki satışların seviyesi bir anlamda, tüketici güven endeksinin de bir işareti olacak.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG