Erişilebilirlik

Amerikan Seçim Kampanyasında Michelle Obama'nın Rolü


Amerikan Seçim Kampanyasında Michelle Obama'nın Rolü
Amerikan Seçim Kampanyasında Michelle Obama'nın Rolü

Bu yıl seçim kampanyasında en tanıdık simalardan biri de Demokrat Partili eski Başkan Bill Clinton

First Lady Michelle Obama, Cumhuriyetçi Parti eski başkan yardımcısı adayı Sarah Palin ve eski başkan Bill Clinton, 2 Kasım’daki Kongre seçimleri öncesinde partilerinin adaylarına destek vermeye devam ediyor. Peki Başkan Obama gibi partilerin önde gelen liderleri seçmenlere seslenmekte zorluk çekerken bu isimler seçmenlerden neden ilgi görüyor? Amerika’nın Sesi araştırdı.



Halktan gördüğü destek oranı Başkan Obama’nınkinden 20 puan yüksek olan First Lady Michelle Obama, Demokrat Partili adayların zorlandığı bölgelerde seçmenleri harekete geçirmek için kolları sıvadı.

Spor yaparak ve dengeli beslenerek sağlıklı yaşamayı teşvik eden söylemleriyle kamuoyunun sevgisini kazanan Michelle Obama, Başkan Obama’nın aksine, sağlık reformu ya da batan şirketlerin kurtarılması gibi tartışmalı konulardan uzak. Michelle Obama konuşmalarında sık sık şunları söylüyor:

"Çocuklarım, dünyamın merkezidir. Attığım her adımda çocuklarımın geleceğiyle ilgili umutlarımı düşünürüm.”

Politico gazetesinden Andy Barr, siyasi içerikli görünmese de Michelle Obama’nın bu sözlerinin aslında siyasi olduğu görüşünde:

"Bu sözler siyasi anlam yüklü. Michelle Obama’nın her sözü, Beyaz Saray’dan gelen her mesaj siyaset içerikli. Siyasi yelpazenin ortasında yer alan ılımlı kadınlar kapanın elinde kalıyor. Bu kadınlar Başkan Obama’yı desteklemişti. Şimdiyse bu kadınlar Cumhuriyetçi Parti’ye oy vermeyi düşündüklerini söylüyorlar.”

Cumhuriyetçi Parti’nin eski başkan yardımcısı adayı Sarah Palin, ‘Mama Grizzly’ ‘Ayı Analar’ adını verdiği kampanyasında kadınları harekete geçirmeyi amaçlıyor.

Gazeteci Mike O’Brien ‘Ayı Analar’ı şöyle tanımlıyor:

"Bu kadınlar tıpkı yırtıcı ayılar gibi saldırıya geçmeye ve kendilerini savunmaya hazırlar.”

Palin, ‘Ayı Analar’ tanımlamasını bu yıl ön seçimleri kazanan Cumhuriyetçi kadın adaylar için kullanıyor. Bunlardan biri de Cumhuriyetçi Delaware senator adayı Christine O’Donnell. Ancak Palin’in desteklediği bazı kadın adaylar kendilerini ondan uzak tutmaya çalışıyor. Sarah Palin kısa süre önce California’da seçmenlere seslenirken Cumhuriyetçi Parti Senatör adayı Carly Fiorina ve California vali adayı Meg Whitman başka planları olduğu gerekçesiyle Palin’in yanında yer almadı.

Bir kadın seçmen durumu şöyle özetliyor:

"Carly Fiorina Palin’in ‘Ayı Analar’ından biri. Bu adayların kürtaj karşıtı olmaları ve kadınların hamilelikleri hakkında kendi kararlarını vermelerini engelleyen görüşleri California’ya hiç uymuyor.”

Eski Başkan Bill Clinton da demokrat adaaylara destek vermek amacıyla sık sık kampanya konuşmaları yaptı. Bill Clinton şu sözleri bol bol tekrarladı:

"Sizden sadece iki yıl daha istiyoruz. Bize iki yıl verin ki Cumhuriyetçiler’in sekiz yılda açtıkları çukurdan çıkalım.”

Eski Başkan Bill Clinton, Clinton Küresel Girişimi aracılığıyla tüm dünyada muhtaçlara yardım eli uzatıyor. Clinton’un kamuoyundan aldığı destek oranı oldukça yüksek.

Eski Cumhuriyetçi Başkan George W. Bush ise bu yılki kampanyalardan uzak duruyor. Andy Barr bunun nedenini şöyle açıklıyor:

"George W. Bush Amerikan tarihinin en nefret edilen siyasetçilerinden biri. Bir gün eminim ki bütün başkanlar için olduğu gibi Bush için de durum değişecek ancak şimdilik hiç sevilmiyor.”

Uzmanlar adaylara seçim kampanyalarında destek veren bu isimlerin ne kadar etkili olduğunu tahmin etmenin zor olduğu görüşünde. Ancak bu kişilerin 2 Kasım’da Temsilciler Meclisi’nin tamamı ve Senato’nun üçte birinin değişeceği seçimlere renk kattığı bir gerçek.

XS
SM
MD
LG