Erişilebilirlik

Amerika Rusya ve Çin’e Kızgın


Amerika Rusya ve Çin’e Kızgın
Amerika Rusya ve Çin’e Kızgın

Beyaz Saray, Rusya ve Çin’in Güvenlik Konseyi’ndeki Suriye tasarını veto etmesine hala öfkeli

Beyaz Saray, Rusya ve Çin’in Güvenlik Konseyi’ndeki Suriye tasarısını veto etmesine hala tepki gösteriyor.

Cumartesi günü New York’ta yapılan oylamada, Devlet Başkanı Beşar Esat’ın görevini başkasına devretmesini öngören tasarıya, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 13 üye ülke “evet” dedi, daimi üyelerden Rusya ve Çin ise veto etti. İki ülke, 5 Ekim’deki oylamada da tasarıyı veto etmişti.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Daimi Büyükelçisi Susan Rice vetoyu “iğrenç” olarak nitelemiş ve “Suriye’de bundan sonra akacak her damla kandan Rusya ve Çin sorumlu tutulacaktır” demişti.

Bugün Beyaz saray sözcüsüne Başkan Obama’nın veto konusunda, “iğrenç” sözüne atfen, Büyükelçi Rice’in duygularını paylayış paylaşmadığı, aynı sözcüğü kullanıp kullanmayacağı soruldu.

Sözcü Jay Carney, Bayan Rice’in Çin ve Rusya’dan duyulan büyük hayal kırıklığını ifade ettiğini ve Amerika’nın müttefikleriyle Güvenlik Konseyi öve diğer forumlarda danışmalarını sürdüreceğini söyledi. Amerika Şam hükümetine baskıyı artırmak için “Suriye’nin Dostları” adıyla yeni bir grup oluşturuyor.

Amerika Rusya ve Çin’e Kızgın
Amerika Rusya ve Çin’e Kızgın

Beyaz Saray sözcüsüne, bağımsız Senatör Joseph Lieberman’ın Özgür Suriye Ordusu’na silah sağlanması çağrısı hakkında yönetimin ne düşündüğü de soruldu.

Jay Carney bu soruya şöyle cevap verdi:

“Uluslararası Temas Grubu’nun Özgür Suriye Ordusu”na yardım sağlamasını umut ediyorum. Yardım önce sağlık hizmeti, istihbarat ve askeri eğitim şeklinde olabilir. Daha sonra tereddüt etmeden ölümcül silahlar da verilmesi gerekir. Çünkü Esat’ın ordusu sivilleri öldürmek için ölümcül silahlar kullanıyor. Kendini savunabilmesi için halkın da buna ihtiyacı var”

Beyaz Saray Sözcüsü silah konusunun şu anda gümdemde olmadığını söyledi ve Uluslararası Temas Grubu’nun insani yardım konusunu görüşmekte olduğunu vurguladı.

Özgür Suriye Ordusu (geçen hafta)

XS
SM
MD
LG