Erişilebilirlik

'Amerika Petrol İhracatçısı Konumuna Gelebilir'


'Amerika Petrol İhracatçısı Konumuna Gelebilir'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Amerika’da enerji kaynaklarının üretiminde son dönemde patlama yaşandı. İç talepse bu kadar hızlı artmıyor. Amerika Enerji Bilgi Dairesi’nden Adam Siminski’ye göre dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika’nın bu enerji kaynaklarını ihraç etme potansiyeli bulunuyor.

Birkaç yıl önce petrol üretimi artmasına rağmen talep durgun olduğu için petrol fiyatları düşmüştü.

OPEC ilk seferlerde üretimi kısmaya yönelik adımlar atıp ve fiyatların daha da düşmesini önlüyordu. Ancak petrol kartelinin son taktiği, fiyatının düşmesi pahasına, petrol üretimini kısmak yerine devam ettirmek oldu.

Uzmanlara göre bunun amacı OPEC’in petrol fiyatlarını düşük tutarak, yüksek maliyetli aramalar yapan rakiplerini, özellikle de kaya çatlatma yöntemini kullanan Amerikan şirketlerini saf dışı bırakma yönündeki beklentisiydi. OPEC bu şekilde Suudi Arabistan gibi düşük maliyetle üretim yapan ülkelerin uzun vadede fiyatları arttırıp yüksek karlar edineceğini düşündü.

Ancak Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan bir enerji uzmanı, bu taktiğin de eskidiği görüşünde. Amos Hochstein, yeni teknoloji kullanan Amerikan şirketlerinin verimlerini arttırdığına dikkati çekiyor.

Kasım ayında OPEC üyeleri ve diğer petrol üreticisi ülkeler arasında varılan anlaşma sonucu üretimin biraz kısılmasıyla küresel düzeyde petrol fiyatlarında belli bir artış yaşandı. Amerikan Enterprise Enstitüsü’nden Benjamin Zycher üretici ülkelerin yaşadıkları karmaşık ekonomik sorunların anlaşmayı da kırılgan hale getirdiğini söylüyor.

Uzmanlar, anlaşma devam etse bile yüksek fiyatların kaya çatlatma yöntemi kullanan şirketleri üretimi arttırmaya teşvik edeceğini ve oluşacak arz fazlasıyla fiyatların yeniden düşeceğini umuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG