Erişilebilirlik

Amerika-Pakistan Stratejik Diyaloğu


Amerikan Hükümetinin Görüşlerini Yansıtan Yorum

Amerika ile Pakistan arasında bakanlar düzeyinde düzenlenen ilk stratejik toplantıda güvenlik, ekonomi, enerji, haberleşme ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un deyimiyle tüm günlük konular ele alındı. Toplantı gelecek için sonuç almaya yönelik bir ortaklık yaratma çabalarına önemli ivme kazandırdı. İki günlük tarihi toplantıda Bakan Clinton, Pakistanlı meslekdaşı Şah Mahmut Kureyşi ile görüşürken iki ülkeden üst düzey temsilciler çeşitli panellerde biraraya geldi.

Clinton” Bu diyalogla güvenlik konusunu en geniş şekilde düşünmek istiyoruz. Sadece ulusal güvenlik değil insanların heryerde günlük yaşamını biçimleyen siyasi, ekonomik ve sosyal konuları bu kapsama sokuyoruz. Amerika’nın heryerinde aileler sık sık mutfak masasında oturup bu konuları görüşürler” dedi.

Pakistanlıların yüzde 60-70’nin günlük yaşam için tarıma dayandığına işaret eden iki ülke yetkilileri tarım ihracatını arttırıcı somut adımlar atma ve tarımsal altyapıyı iyileştirmede anlaştı. Bakan Clinton, Amerikan Yönetiminin Pakistan mallarına Amerikan pazarlarını daha çok açmak için çalışacağını söyledi. İki ülke Pakistan’a doğrudan yabancı yatırımı arttırmayı destekleyen bir fon kurulmasını da ele aldı.

Amerika Pakistan’ın kuzeybatısındaki önemli karayolu şebekesini yenilemeyi amaçlayan bir niyet mektubu imzaladı. Taraflar yeni su projeleri üzerinde görüşmeye de devam etti. Bunlar arasında Amerika’nın Pakistanlı çiftçilere yeni kuyular bulmada mali açıdan yardımcı olması da yeralıyor.

Bakan Clinton, iki ülkenin, Pakistan vatandaşlarının yeterli ve güvenilir enerji kaynaklarına erişme olanaklarını güçlendirme yolları da ele alındı. Görüşme sırasında Amerikan Uluslararası Kalkınma Dairesi, Enerji Programının girişimlerini daha da ilerleten bir uygulama anlaşması imzaladı. Program Pakistan’daki üç termik santralin yenilenmesi için mali destek veriyor ve diğer enerji santrallerin güçlendirilmesine yardım ediyor.

Güvenlik görüşmelerde önemli bir yer aldı ve Bakan Clinton, Amerika’nın şiddete dayalı akımlarla mücadelesinde Pakistan’ın yanında olduğunu tekrarladı. Clinton, Amerikan Yönetiminin Kongreyle askeri yardımı da içeren uzun vadeli bir güvenlik destek paketi üzerinde çalıştığını söyledi.

Bakan Clinton” Amerika bu toplantıya Pakistan ve halkına duyduğu büyük saygıyla geldi. Pakistan’ın güvenlik ve refahı geliştirmede oynadığı önemli rolü biliyoruz” dedi.

XS
SM
MD
LG