Erişilebilirlik

ABD’de Araç Güvenliği Testleri Zorlaştırılıyor


ABD’de Araç Güvenliği Testleri Zorlaştırılıyor
ABD’de Araç Güvenliği Testleri Zorlaştırılıyor

Amerika Ulaştırma Bakanlığı, otomobil ve kamyonların güvenlik derecesini belirlemek için yeni bir sistem kullanmaya başlıyor

Amerika Ulaştırma Bakanlığı, otomobil ve kamyonların güvenlik derecesini belirlemek için bundan böyle yeni bir sistem kullanmaya başlıyor. Böylelikle yeni otomobil ve kamyonların çok yüksek güvenlik puanı alması zorlaştırılıyor. Sisteme daha zorlu testlerin eklenmesinin yanısıra ilk kez kadın mankenler kullanılarak çarpışma anının sürücü ve yolcular üzerindeki etkileri daha yakından incelenecek.

Ulusal Otoyol Trafik ve Güvenlik Dairesi sürücü güvenliğini geliştirmek ve yandan gelen darbenin etkilerini görmek için araç güvenlik testlerine yenilerini ekliyor.

Ulaştırma Bakanı Ray Lahood aşırı hız yüzünden yapılan kazalarda ilk kez küçük test mankenleri kullanıldığını söylüyor: "Araç güvenliğini artık sadece erkek sürücü ve yolcular değil kadın sürücü ve yolcular için de derecelendiriyoruz. Bu bizim için çok büyük bir adım.”

Otoyol Güvenliği Sigorta Enstitüsü’nden Adrian Lund, kadın mankenler üzerinde çarpışma testleri yapmanın çok önemli olduğunu vurguluyor: "Kısa boylu kişiler araçlarındaki koltukları öne çekerler. Böylece başları yan camların tam ortasına denk gelir. Yandan çarpma anında başlarıyla dışarıdan gelen darbe arasından hiçbir koruyucu yoktur.”

Otomobil üreticileri için bu, kısa boylu sürücü ve yolcular için daha büyük yan hava yastıkları tasarlamak anlamına geliyor. Ulaştırma Bakanlığı ayrıca tüketicilerin en iyi otomobilleri seçebilmesi için derecelendirme sistemini değiştirdi.

Ulaştırma Bakanı Ray Lahood açıklıyor: "Güvenlik çıtasını yükselttik. Otomobil üreticilerinin araçlarının beş yıldızı hak ettiğini kanıtlaması gerekiyor.”

Test edilen 34 araç arasında sadece iki araç, BMW’nun 5 serisi ve Hyundai’nin Sonata modeli en yüksek puanı topladı. Hükümetin geliştirdiği yeni sistem sayesinde araçlara çarpışma sensörleri gibi güvenlik özellikleri ekleniyor.

Tüketiciler bu durumdan memnun. Alex Stone şunları söylüyor: "Yolda kaza geçirme olasılığı her zaman var. Bu nedenle araç güvenliği benim için çok önemli.”

Geçen yıl eski sistemle yapılan testlerde, araçların yüzde 90’ı en yüksek güvenlik puanını almıştı. Bakan Lahood, yeni sistemin tüketicilere karmaşık otomobil piyasasında daha doğru tercihler yapma imkanı vereceğini, oto üreticilerinin de daha kaliteli araçlar geliştireceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG