Erişilebilirlik

Amerika 'Ölüm Tacirini' Bekliyor


Viktor Bout'un Güney Amerika, Ortadoğu ve Afrika'ya yasadışı şekilde silah ve askeri teçhizat sattığı iddia ediliyor
Viktor Bout'un Güney Amerika, Ortadoğu ve Afrika'ya yasadışı şekilde silah ve askeri teçhizat sattığı iddia ediliyor

Amerika, Rus asıllı silah kaçakçısı Viktor Bout’u yargılamak için Tayland’dan iadesini bekliyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P.J.Crowley, Tayland’ın bazı iç yasal sorunları kısa süre içinde çözmesini ve Bout’u Amerika’ya iade etmesini umduklarını söyledi.

Viktor Bout iki yıl önce Washington’un isteği üzerine Tayland’da tutuklanmıştı, ancak Ceza Mahkemesi silah tüccarının Amerika’ya iadesi talebini iki kez geri çevirdi.

Mahkeme, Amerika’nın Bout aleyhinde yeterince kanıtı bulunmadığını iddia ediyor.

Ceza Mahkemesi’nin kararı Temyiz Mahkemesi’nde reddedildi. Son karar, 20 Kasım’a kadar Bout’un Amerika’ya iadesini öngörüyor, aksi takdirde serbest bırakılacağına hükmediyor. Taylandlı yetkililer, gerekirse 20 Kasım’a kadar tanınan sürenin uzatılması için gerekli girişimlerde bulunacaklarını söylüyor.

Rusya, silah tüccarının Amerika’ya iadesine şiddetle karşı çıkıyor. 43 yaşındaki eski Rus Hava Kuvvetleri subayı Bout’un Rusya’nın güvenliğini ilgilendiren gizli bilgilere sahip olduğu sanılıyor.

Amerika, ‘Ölüm Taciri’ olarak adlandırılan Viktor Bout’un özel bir uçak filosu kullanarak Afrika, Ortadoğu ve Güney Amerika’ya silah ve askeri teçhizat satmakla suçluyor. Bout ise bu suçlamaları reddediyor ve özel havayolu şirketinin yasal işler yaptığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG