Erişilebilirlik

VOA'nın Büyük Kaybı: Jack Payton


Jack Payton, UPI Haber Ajansı'nda muhabir olduğu dönemde Papa II John Paul ile el sıkışıyor
Jack Payton, UPI Haber Ajansı'nda muhabir olduğu dönemde Papa II John Paul ile el sıkışıyor

Amerika’nın Sesi (VOA) kuruluşunun İngilizce web sitesinin genel yayın yönetmeni Jack Payton 69 yaşında hayatını kaybetti

Jack Payton, geçtiğimiz Cuma günü eşi Sharrie ile birlikte gittiği sinemada geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda etti. Payton, yazılı ve görsel medyada 45 yılını verdiği meslek hayatı boyunca dönemin en önemli haberlerine imza attı. 1999 yılında Amerika’nın Sesi (Voice of America) ailesine katılan Jack Payton, çok sayıda üst düzey görevin ardından 2012 yılından beri İngilizce haber sitesinin yöneticiliğine atanmıştı.

Amerika’nın Sesi Genel Müdürü David Ensor, yayınladığı mesajda, Payton’ın ani vefatının VOA ailesini derin bir üzüntüye boğduğunu söyledi. Ensor, Jack Payton’ın haber merkezinde ardında bıraktığı gençlerin ondan öğrendikleri yüksek gazetecilik standartlarını ileri taşıyacağından kuşku duymadığını belirtti.

Amerika’nın Sesi editörleri ve muhabirleri kendilerine birçok konuda akıl hocalığı yapan, mesleki konuda ilerlemelerini sağlayan kişi olarak hatırladıkları Payton’ın ani ölümünden dolayı duydukları üzüntüyü şu mesajlarla dile getirdi.

VOA Muhabiri Jim Malone: “Jack eski usul bir gazeteciydi. İyi haber için bitmek tükenmek bilmeyen bir merakı ve takdiri vardı. Bir editör olarak hepimizi daha iyi haber yazan kişiler haline getirdi. İş arkadaşları arasında en iyi işi çıkaran kişiydi.”

Jack Payton, eğitimini doğup büyüdüğü New Orleans’ta aldı. Üniversitede İngiliz Dili ve Edebiyatı ve Felsefe eğitimi aldıktan sonra United Press Haber Ajansı’nda gazetecilik hayatına adım attı. 1972 yılında ajansın New York’taki genel merkezinde çalışmaya başladı. Bir kaç ay içinde de Avrupa’ya gönderildi. Brüksel’de gazetecilik yaptığı 1973 yılı boyunca sık sık kuraklık ve kıtlığın başgösterdiği Batı Afrika’ya giderek haberler yaptı. Aynı yıl, 6 Ekim 1973 tarihinden tam bir ay önce ajansın İsrail büro şefi olarak atandı.

1976 yılında United Press Haber Ajansı’nın İtalya Bürosu Müdürlüğü’ne atanan Payton burada bulunduğu 7 yıl boyunca dünyanın ilgisini çekecek sayısız habere imza attı. Bunlar arasında Kızıl Tugaylar terör örgütünün İtalya’da giderek artan faaliyetlerinden, Papa II John Paul’un Afrika, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika ziyaretleri ne kadar birçok haber bulunuyor. Jack Payton, 1978 ve 1982 yıllarında yaşanan İsrail Lübnan gerginliği ile İsrail’in Beyrut’u işgali sırasında da olay yerinden bildiren muhabirler arasında yer aldı.

Jack Payton UPI Haber Ajansı muhabiri olduğu dönemde Türkiye ziyareti sonrası Roma dönüşünde Papa II John Paul'a eşlik ediyor.
Jack Payton UPI Haber Ajansı muhabiri olduğu dönemde Türkiye ziyareti sonrası Roma dönüşünde Papa II John Paul'a eşlik ediyor.
Payton UPI haber ajansından 1985 yılında Washington’da dış haberler editörü olduğu sırada ayrılarak Florida’daki St. Petersburg Times gazetesine geçti. Burada, 1991 yılındaki Körfez Savaşı sırasında gazetenin dünyanın dört bir yanındaki başkentlerinde bulunan temsilcileri ve muhabirlerinin koordinasyonunu sürdürdü.
Dünya çapında edindiği bu gazetecilik tecrübesi, 1999 yılında Amerika’nın Sesi çatısı altında dış ülkelerdeki ve Amerika içindeki muhabirlerin yaptığı haberlerden sorumlu editör kadrosunu kabul etmesinde etkili oldu.

İş arkadaşları Jack Payton’ın editörlük ve eğitmenlik özelliklerini ve yaşam boyu süren gazetecilik tutkusunu kariyeri boyunca ortaya koyduğunu söylüyor. VOA Avrupa muhabiri Al Pessin, Payton’ı “İşinizi kendi kendinize yapmanıza izin verirken, yardım da edebilme yeteneğine sahipti” sözleriyle niteliyor.

Amerikan Hükümeti tarafından finanse edilen yayın ağı Voice of America’ya Jack Payton’ın hemen ardından katılan haber direktörü deneyimli VOA muhabiri Andre DeNesnera da Payton’ın yakın arkadaşıydı. DeNesnera, Payton’ın, çalışanların tüm haberlerde tarafsızlık ve denge gibi değerleri sürdürmesini öngören VOA bildirgesini çok iyi anlayarak en güçlü savunucularından biri olduğunu söylüyor. VOA Haber Direktörü, yapılan haberler bazı kişileri rahatsız etse de Jack Payton’ın her zaman muhabirlere ve haberlerine sahip çıkarak savunduğuna da dikkati çekti.

Emektar gazeteci Jack Payton ardında eşi Sharrie, annesi ve iki kız kardeşini bıraktı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG