Erişilebilirlik

Amerika’nın Sesi Muhabirlerine Midyat’ta Linç Girişimi


Amerika'nın Sesi muhabiri Mahmut Bozarslan Midyat'taki saldırıda gözünden, Hatice Kamer'se atılan taşlardan birinin gelmesi sonucu başından yaralandı.
Amerika'nın Sesi muhabiri Mahmut Bozarslan Midyat'taki saldırıda gözünden, Hatice Kamer'se atılan taşlardan birinin gelmesi sonucu başından yaralandı.

Amerika’nın Sesi muhabirleri Mahmut Bozarslan ve Hatice Kamer, Midyat’ta öfkeli bir kalabalığın linç girişimine uğrayarak yaralandı. Bozarslan ve Kamer’le birlikte bu sabah bombalı saldırıya hedef olan Midyat’a haber yapmaya giden gazeteci Sertaç Kayar da saldırıya uğrayanlar arasındaydı.

Kamer başına isabet eden bir taş, Bozarslan da gözüne aldığı bir darbeyle hastaneye kaldırıldı. Gazeteciler ayakta tedavi edildikten sonra bir süre daha hastanede mahsur kaldı. İkinci kez saldırıya uğrayan muhabirleri polis havaya ateş açarak kurtardı.

Telefonla ulaştığımız Amerika’nın Sesi Türkçe Bölümü Diyarbakır muhabiri Mahmut Bozarslan, Midyat’ta çekim yaparken bir grubun ilk önce kendisiyle seyahat eden Amerika’nın Sesi Kürtçe Bölümü muhabiri Hatice Kamer’e saldırdığını, kalabalığın ısrarı üzerine olay yerinden ayrıldıklarını, ancak arkalarından atılan bir taşla Hatice Kamer’in başından yaralandığını söyledi.

Bozarslan daha sonra kalabalığın kendisini ve Sertaç Kayar’ı ayrı sokaklarda sıkıştırarak dövdüğünü belirtti. Bozarslan hastanede tedavi gördükten sonra bir kısmı aynı kişilerden oluşan kalabalığın kendilerine yine saldırdığını, polisin ateş açması sonucu kurtulabildiklerini söyledi.

Telefonla ulaştığımız Hatice Kamer de, yaralı olduğunu, grubun kendilerine Roj TV muhabiri oldukları iddiasıyla saldırdıklarını söyledi.

Gazeteciler Midyat karakolunda bir süre polis tarafından sorgulandı. Saldırganların kim olduğunu sorduğumuz gazeteciler, kalabalıktan bazılarının Midyat’ta “AKP ilçe başkanının koruması, yakınları ve onu tanıyan kişiler” olduğunu, ikinci saldırı girişiminde bulunanların da önceki saldırıdan bazı kişiler olduğunu belirtti.

TGC’den kınama

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir basın açıklaması yaparak Mardin’in Midyat ilçesinde üç gazeteciye yönelik saldırıyı kınadı. Açıklamada “Sertaç Kayar, Hatice Kamer ve Mahmut Bozarslan’a yönelik saldırı basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırıdır. Saldırının sorumlularının bulunmasını bekliyoruz” denildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi.

“Türkiye’nin içinden geçmekte olduğu zor dönemde gazetecilerin mesleklerini yapmaları da değişik şekillerde engellenmektedir. Bunun son örneği Midyat’ta yaşanmıştır.

Midyat'taki saldırıda Mahmut Bozarslan ve Hatice Kamer'le birlikte seyahat eden gazeteci Sertaç Kayar
Midyat'taki saldırıda Mahmut Bozarslan ve Hatice Kamer'le birlikte seyahat eden gazeteci Sertaç Kayar

Mardin'in Midyat ilçesinde Emniyet Müdürlüğü'ne bombalı araçla saldırı düzenlenmesinin ardından üç gazeteci de bir grubun taşlı sopalı saldırısına uğramıştır. Edinilen bilgiye göre saldırının yaşandığı karakol çevresinde bulunan gazeteciler Sertaç Kayar, Hatice Kamer ve Mahmut Bozarslan, ‘çekim yapamazsınız’ diyen bir grup tarafından darp edilmiştir. Saldırı sırasında Sertaç Kayar belinden, Hatice Kamer başından, Mahmut Bozarslan ise gözünden yaralanmıştır. Meslektaşlarımız tedavi için Midyat Devlet Hastanesi’ne başvurmuştur. Meslektaşlarımız tedavilerinin tamamlanmasının ardından hastaneden ayrılırken de aynı grubun saldırısına ikinci kez uğramıştır.

Durum vahimdir. Kamuoyunu etkileyen her olayın ardından gazetecilere yönelik yapılan saldırı halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına yönelik bir saldırıdır. Meslektaşlarımıza yönelik saldırının faillerinin en kısa sürede bulunmasını ve cezalandırılmasını istiyoruz. Midyat’taki acımasız terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı ve sabır, yaralanan vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz.”

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG