Erişilebilirlik

Amerika'nın Doğusu 'Süper Fırtına'ya Hazırlanıyor


Haiti, Jamaika ve Küba’da 21 kişinin ölümüne yol açan Sandy kasırgasının önümüzdeki hafta Washington bölgesinin de yer aldığı Amerika’nın doğu kıyılarına ulaşması bekleniyor.

Kasırgayı önceki doğal afetlerden farklı hale getiren unsur ise, meteoroloji uzmanlarının tahminlerine göre Kanada’dan Amerika’nın iç bölgelerine ilerleyen soğuk hava dalgasıyla birleşecek olması. Amerikan Ulusal Meteoroloji Dairesi, bunun bir süper fırtınaya dönüşeceği uyarısında bulunuyor.

Haber kuruluşları Cadılar Bayramı’na denk gelmesi beklenen bu süperfırtınaya “Frankenstein” adından esinlenerek “Frankenstorm” adını verdi.

Birinci kategori kasırga düzeyine gerileyen ve rüzgar hızı saatte 130 kilometreyi bulan kasırga Florida eyaletinde büyük yağış bıraktı ve su baskınlarına yol açtı. Kasırga Amerika’nın doğu kıyılarına ilerlediğinde tropik fırtına düzeyine inmesi bekleniyor. Ancak fırtınanın 2 bin 500 kilometrelik çapının, özellikle Salı gününden itibaren New York yakınlarından karaya çıkması bekleniyor.

Meteoroloji uzmanlarının tahminlerinin doğru çıkması durumunda birçok bölgede deniz yükselmesi, aşırı yağışlar ve su baskınları, sert rüzgarlar, ağaç devrilmeleri ve bunun getireceği elektrik kesintilerine yol açması mümkün. Bunun yanısıra uzmanlar soğuk hava dalgasıyla birlikte bu yağışların bazı bölgelerde kara dönüşmesi ihtimaline de uzak bakmıyor.

Washington’da da hazırlıklar tüm hızıyla başlatıldı. Geçen Haziran ayındaki fırtınanın yol açtığı ve bazı bölgelerde bir haftayı bulan elektrik kesintilerinin yaşandığı bölgelerde elektrik şirketleri çalışanlarının izinlerini iptal etti, hatta başka bölgelerden eleman çağırmaya başladı.

Hatırlarsınız geçen Ağustos ayında yine Karayipler’de oluşan üçüncü derece kasırga kategorisine oluşan Irene Kasırgası tam da Amerika’da parti kurultaylarının yapıldığı Ağustos ayı sonu ve Eylül Ayı başında Amerika’nın Meksika Körfezi kıyılarını etkilemişti. Yolu boyunca 56 kişinin ölümüne yol açan Irene kasırgası Mississippi ve Louisiana eyaletini vurmuş, Amerika’da 15 buçuk milyar doların üzerinde maddi hasara yol açmıştı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG