Erişilebilirlik

Amerika Musul Operasyonu İçin Irak’a İlave Asker Gönderiyor


ABD Musul’ın IŞİD’in elinden geri alınmasına yardımcı olmak için Irak’a ilave asker göndermeye hazırlanıyor.

Savunma Bakanı Ash Carter Amerika’nın Musul’un IŞİD’den geri alınmasında Irak güçlerine yardımcı olmak için bu ülkeye 600 asker daha göndereceğini söyledi.

Amerika Musul Operasyonu İçin Irak’a İlave Asker Gönderiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:15 0:00

Carter, askerlerin Irak güçlerini eğiteceğini ve tavsiyelerde bulunacağını, istihbarat konusunda yardımcı olacağını kaydetti.

Üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisi net rakamın 615 olduğunu ve askerlerin önümüzdeki haftalarda Irak’a gideceğini kaydetti.

Savunma Bakanlığı Pentagon’dan isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili de, “ABD, Irak hükümetiyle istişarelerin ardından, Musul operasyonuna yönelik planlanlamaların yoğunlaştığı sırada Iraklılara eğitim ve rehberlik sunmak için ilave Amerikan askeri personeli göndermeye hazır” dedi.

ABD’nin, geçici görevdekiler hariç şu anda Irak’ta 4 bin 600 civarında askeri bulunuyor.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi’nin ofisi de yaptığı açıklamada, Musul’daki Irak askerlerine destek için “Amerikalı eğitimci ve rehberlerin sayısının artırılması” talebinde bulunulduğu doğruladı.

Bununla birlikte, Birleşmiş Milletler (BM) bölgede askeri operasyonların artmasının bir milyon kadar kişinin yerlerinden olması neticesine yol açabileceği uyarısında bulunuyor. BM mülteci ajansı, geçen Ağustos ayı itibariyle 213 bin civarında kişinin Musul’dan Irak’ın başka taraflarına doğru kaçtığını bildirdi.

Ayrıca Pentagon, IŞİD militanlarının Musul’u savunmak için hardal gazı kullanabileceği uyarısını yaptı. Irak’ın ikinci büyük kenti Musul, 2014 yılında IŞİD tarafından ele geçirilmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG