Erişilebilirlik

Amerika'da 'Müslüman Karşıtı Kesimlerin' Filmde Parmağı Olabilir


Amerika'da 'Müslüman Karşıtı Kesimlerin' Filmde Parmağı Olabilir
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00
Linki indirmek için

Uzmanlar Ortadoğu’da infiale yol açan amatör filmin, Amerika’da 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarından bu yana Müslüman karşıtlığını körüklemeye çalışan, sağlam mali altyapıya sahip, etkili bir azınlık tarafından yapıldığını söylüyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Jerome Socolovsky’nin haberi

Bingazi’de ölümcül protesto gösterileri yapıldı.

Hazreti Muhammed’le alay eden film, Müslüman ülkelerdeki gösterilerin bir anda yayılmasına yol açtı.

Washington’daki Müslüman Halkla İlişkiler Konseyi’nden Haris Tarin, filmin, Amerika’da amacını özellikle nefret yaymaya adamış bir sektör tarafından yapıldığını söylüyor: “Bu sektör İslam’ı ‘sorunun kaynağı’ olarak gösteriyor.”

Tarin’e göre bu nefret yayma sektörü, 11 yıl önce New York ve Washington’a düzenlenen terör saldırılarından sonra oluştu.

Pamela Geller, “Amerika’nın Müslümanlaşmasını Durdurun’ adlı bir örgütün sözcüsü. Amerikan İlerleme Merkezi’nin geçen yıl hazırladığı rapora göre bu tarz örgütler hızla artıyor.

“Korku Şirketi” adlı raporun yazarlarından Faiz Şakir, bulgularını geçen yılki dini haber yazarlarının konferansında şöyle açıklamıştı: “Korku Şirketi, son on yıldır bu ülkede asılsız komplo teorileri üreterek, Amerika’daki Müslümanlar hakkında iftiralar yaymaya çalışan insanlardan oluşan küçük bir şebeke.”

Shakir, bu yapılaşmanın İslam karşıtı gruplardan milyonlarca dolar yardım aldığı görüşünde.

Shakir: “Sonuçta Müslüman karşıtı olmanın ödülünü alıyorlar.”

Norveç’te geçen yıl çok sayıda kişiyi öldüren Anders Behring Breivik’in notlarında, kendisinin Amerika’daki İslam karşıtı söylemden etkilendiği yazıyordu.

Jocelyne Cesari, Washington’daki Johns Hopkins Üniversitesi Uluslararası Çalışmalar Yüksek Okulu’nda ders veriyor.

Jocelyne Cesari: “Bu, transatlantik bir faaliyet. Hem Avrupa’da, hem de Amerika’da aynı tartışmalar yürütülüyor, aynı kişiler faaliyet gösteriyor.”

Cesari, iki yıl önce New York’ta yıkılan Dünya Ticaret Merkezi’nin yakınında bir cami yapılmasına karşı başlatılan protestolara Hollandalı ırkçı siyasetçi Geert Wilders’in katıldığını hatırlatıyor.

Uzmana göre, İslam korkusu aslında Avrupa icadı: “Hazreti Muhammed’i, Hristiyanlık karşıtı, seks düşkünü bir peygamber gibi gösterme çabaları yeni değil. Ortaçağ kaynaklarında da bu iddiaları okuyabilirsiniz.”

Washingtonlu uzman, iki taraftan aşırı görüşlülerin bu tarz olumsuz propagandaları beslediği uyarısında bulunuyor ve ılımlı kesimlerin seslerini yükseltmemesi durumunda, her şeyin daha da kötüleşeceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG