Erişilebilirlik

Amerika-Meksika Güvenlik Ortaklığı


Amerikan Hükümetinin Görüşlerini Yansıtan Yorum

Komşusu Meksika’ya uyuşturucu çetelerinin artan şiddetine karşı mücadelede yardım etme sözü veren Amerika, bu sözü doğrultusunda sınır ötesi kaçakçılığı besleyen sosyal sorunlara eğilmede işbirliğini güçlendirecek.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, geçenlerde Meksika’ya konuyu görüşmek üzere giden Amerikan heyetine başkanlık etti. Clinton, güvenlik kuvvetlerini güçlendirici adımlar atma, insanları uyuşturucu ticaretine çeken olumsuz ekonomik koşullarla ilgilenme ve iki ülke arasında ticaret ve dolaşımı arttıran sınır operasyonlarını geliştirmede kararlı olduğunu belirtti. Amerika-Meksika ilişkileri geniş olduğu kadar da karmaşık. İki ülke arasında işbirliği, ortak sorumluluk ve hedeflerin belirlenmesine dayanıyor.

2007 yılından başlayarak Amerika, son üç yılda 18 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan uyuşturucuyla ilişkili şiddetin bastırılması için yakın işbirliği yaptı. Meksika’nın kıyı kenti Merida’da imzalandığı için Merida Girişimi adı verilen anlaşma çerçevesinde Amerika, güvenlik güçlerine yeni teçhizat, polise mesleki eğitim sağlama ve hukuki reformlar uygulamada 1 milyar 400 milyon dolar yardım sözü verdi.

Merida Girişimi çervesinde bazı başarılar elde edilmesine rağmen, uyuşturucuyla ilişkili şiddet devam ediyor. Artık, Meksika’nın sosyal kurumlarını güvenlik kuruluşlarını ve hukuk düzenini güçlendirmek için polis ve askeri yardımın ötesine geçme zamanı geldi. Ayrıca şiddeti körükleyen bir unsur olan Amerika’daki uyuşturucuya talebi kısan adımlar da atılacak. Bunun sonucu ortaya ortak sınırın yönetimi için yeni bir vizyon ortaya çıkacak. Hem güvenlik hem de sosyal işbirliğine dayanan bu vizyon, iki ülkenin de yararına olacak.

XS
SM
MD
LG