Erişilebilirlik

Amerika Matematikte 27'nci Sırada


Amerika Matematikte 27'nci Sırada
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

İletişim, bilgisayar bilimi, sanat, İnternet, uzayın keşfinin temelinde matematiksel kavramlar yatar. Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı PISA’nın son anketine göre Amerika matematikte 27’inci sırada. Bunun nedenleri nedir, bu konuda neler yapılabilir?

Matematik yalnızca aritmetik değildir. Bilim insanları ve filozoflar tarih boyunca matematiği tüm bilimin merkezine oturtmuş ve onun basit güzelliğine övgüler düzmüştür.

Ancak pek çok Amerikalı’nın matematikle sorunu var. Yapılan bir ankette her üç Amerikalı’dan biri matematik bilgisinin iyi olmadığını söyledi.

New York kenti yakınlarında yer alan Dobbs Ferry’deki Mercy Akademisi’nde ulusal üne sahip matematikçi ve Eğitim Fakültesi Dekanı Albert Posamentier bunun nedenini şöyle açıklıyor:

“Bu ülkedeki ve Avrupa’daki ilkokul öğretmenleri genel nüfusun parçası ve onlar bilinçaltında ya da bazen gayet açık bir biçimde matematiğe olan antipatilerini sınıfa yansıtıyor. Bu nedenle ilkokullarda matematik eğitimiyle ilgili heyecan yok. Öğretmenlerin müfredata ilgi duyması öğrencilerin ilgisini çok etkiliyor.”

New York’taki Ulusal Matematik Müzesi, çocukların matematiğe ilgi duymasını sağlamayı amaçlıyor. Bu özel müzede ziyaretçilerin etkileşim kurabileceği 30 adet ileri teknoloji ürünü cihaz bulunuyor.

Müzenin direktörü Cindy Lawrence:

“Ulus olarak çocukların matematiğe, bilime, teknolojiye ve mühendisliğe heyecan duymalarını sağlamalıyız çünkü bu, bizim üretkenliğimizi ve işgücümüzü belirliyor.”

Her gün otobüsler dolusu çocuk ve yetişkin müzeyi ziyaret ediyor. Hiper Hiperboloid’in merkezindeki sandalyeye otururken çevrenizi birbirlerine değmeyen kablolar sarıyor. Dairesel tekerleri olan üç tekerli bisiklete binmek ya da dev meşe palamutlarının üzerinde kızak yapmak da mümkün.

Sera: “Normalde öğrendiğimden fazlasını öğreniyorum ama bu çok eğlenceli. Her şey oyun gibi geliyor ama aslında matematik.”

Sera’nın dedesi Lew: “Burası, matematiği çoğu insanın sandığından daha az korkulur hale getiriyor.”

Kevin: “Bir şey öğrenmiş gibi hissediyorum. Bu benim için müthiş, çünkü zor bir soruyu çözdüm.”

Amaç öğrencilere bu eğlenceli sergiyle matematiği sevdirmek.

Posamentier, Amerikalılar matematiği sevmese de, her sene 800 bin yabancı öğrencinin Amerika’ya bilim, işletme ve matematik okumak için geldiğini hatırlatıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG