Erişilebilirlik

Amerika Mars’a Yeni Bir Uzay Aracı Yolladı


Mars’ın gizemli atmosferi ve iklim şartları ile ilgili bilgi toplamak isteyen NASA Kızıl Gezegen’e yeni bir uzay aracı yolladı

NASA, Maven isimli uzay aracını Pazartesi günü, Atlas V türü füze kullanarak Cape Canaveral tesislerinden uzaya yolladı.

Bir aksilik olmaması durumunda 8 bilim aygıtı taşıyan Maven 10 ay sonra Eylül ayında Mars’ın yörüngesine ulaşacak.

NASA bugüne kadar Mars’a 20 araç gönderdi ve bunların 14’ünde başarılı sonuç alındı. Maven projesinin yöneticisi Michael Meyer, milyarlarca yıl önce Mars’ın atmosferine ne olduğunun yanıtını aradıklarını belirtiyor. Biz zamanlar ılık ve nemli olan gezegen bugün kuru ve soğuk.

Meyer, eski dönemde Mars’ın mikrobik yaşamı destekleyecek yapıda olduğunu ancak artık soğuk ve kuru olduğunu söylüyor ve bilim insanlarının bu değişimi anlamak istediğini belirtiyor.

NASA Maven’ın Mars’ın üst atmosferini araştırmak üzere yapılan ilk uzay aracı olduğunu açıkladı. Kurum bundan önce yolladığı araçlarla Mars’ın yüzeyini incelemişti. Bunlardan sonuncusu Curiosity geçen yıl dünyaya dönüş yapmıştı.

Bu ayın başında Hindistan da Mars’ta metan gazı kalıntılarını araştırmak için kendi uzay aracını gezegene yollamıştı. Metan kalıntıları gezegende eski yaşam formlarının varlığını kanıtlayabilir. Hindistan’ın uzay aracının Amerikan aracından iki gün sonra gezegene varması bekleniyor.

Projenin toplam bedeli 671 milyon dolar.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG