Erişilebilirlik

Amerika Libya’ya Karşı Yaptırım Kararı Aldı


Amerika Libya’ya Karşı Yaptırım Kararı Aldı
Amerika Libya’ya Karşı Yaptırım Kararı Aldı

Amerika Trablusgarp Büyükelçiliğini kapattı Libya’ya karşı yaptırım kararı aldı.

Başkan Barack Obama, Libya’daki şiddet eylemlerinin Amerika’nın ulusal güvenliği ve dış politikası için olağanüstü tehdit oluşturduğunu, dolayısıyla bu ülkeye karşı yaptırım kararı aldığını açıkladı.

Başkan, Muammer Kaddafi ve yakınlarının Amerika’daki mal varlığı ve banka hesaplarını dondurdu ve mali işlemlerini askıya aldı.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, BM İnsan Hakları Konseyi’nin Libya’daki olayları ele alacağı toplantısına katılmak üzere Pazartesi günü Cenevre’ye gidecek. Başkan’ın da, yine Pazartesi günü, Washington’da BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüşmesi bekleniyor.

Bu arada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bugün tekrar toplanarak Libya’ya yaptırım konusunu görüşecek.

Konsey’in Avrupalı üyeleri tarafından sunulan tasarıda, Kaddafi, oğulları ve kendisine yakın kişilerin mal varlıklarının dondurulması ve hepsine seyahat yasağı getirilmesi öngörülüyor.

Tasarıda, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nden Libya’da bu insanlığa karşı işlenen suçları soruşturması da isteniyor.

Dün Trablusgarp'ın Yeşil Meydan'ında büyük bir kalabalığa hitap eden Muammer Kaddafi, ayaklanmaya karşı direneceğini söylemiş ve taraftarlarından destek istemişti.

Kaddafi’ye sadık özel kuvvetler ve paralı askerlerin Trablusgarp'ta rejim karşıtı göstericilere ateş açtığı ve bine yakın kişinin öldüğü bildirildi. Fakat ölü ve yaralı rakamlarını bağımsız kaynaklardan doğrulamak imkânsız. Rejim karşıtlarının ölü sayısını abarttığı, başkentte, rejime sadık kişilerin yönetimindeki hastanelerin ise ölüleri gizlediği öne sürülüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG