Erişilebilirlik

Amerika Libya Geçici Konseyi'ni Tanımıyor


Gene Cretz
Gene Cretz

Amerika’nın Trablusgarp Büyükelçisi Gene Cretz, Libya’daki muhalefeti temsil eden Geçici Ulusal Konsey’in “ciddi ve güvenilir” olduğunu düşündüklerini, ancak diplomatik olarak resmen tanıyamayacaklarını söyledi.

Büyükelçi Cretz, Amerikalı özel temsilci Chris Stevens’ın raporları ışığında Amerikan yönetiminin muhalefet konusunda olumlu bir değerlendirmeye sahip olduğunu belirtti. Stevens bir süredir Libya’nın doğusunda muhalefet üyeleriyle temas kuruyor.

Cretz, muhalefetin hem Libya içindeki farklı kesimlerle temas halinde olduğunu, hem de uluslararası toplumla ihtiyaç duydukları yardım konusunda etkili diyalog kurabildiğini söyledi.

Büyükelçi Cretz, muhalefeti resmen tanıma konusundaki değerlendirmenin sürdüğünü söyledi. Şu ana kadar Fransa, İtalya ve Katar muhalefeti resmen Libya hükümeti olarak tanımış bulunuyor.

Cretz, Trablusgarp’tan tahliye edilmelerinden bu yana Büyükelçilik personeliyle Washington’dan çalışıyor. Büyükelçi Cretz, elindeki bilgilere göre Libya’da şu ana kadar 10 ila 30 bin kişinin hayatını kaybettiğini düşündüğünü söyledi.

Bu arada, Paris’te basına açıklama yapan Amerikalı Senatör John McCain, Amerikan yönetiminin Libya’da muhalefeti silahlandırması çağrısında bulundu.

XS
SM
MD
LG