Erişilebilirlik

ABD: 'Libya'daki Vahşet Kabul Edilemez Boyutlarda'


Bingazi'de bir hastane dışında ceset parçaları taşıyan bir Libyalı (AP Photo/Alaguri)
Bingazi'de bir hastane dışında ceset parçaları taşıyan bir Libyalı (AP Photo/Alaguri)

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya’da hükümet aleyhtarı göstericilere uygulanan şiddet eylemlerini kınadı ve Libya lideri Muammer Kaddafi’den “kabul edilemez vahşete son vermesini” istedi.

Clinton’ın açıklamaları helikopter ve savaş uçaklarının başkent Trablus’ta saldırılar düzenlediği ve keskin nişancıların çatılara yerleştirildiği haberlerini izliyor.

Diğer dünya liderleri de Libya’daki karışıklıklara barışçı çözüm çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon Kaddafi’yle yaptığı telefon görüşmesinde şiddet olaylarının artmasından kaygı duyduğunu bildirdi. Temel haklar ve insan haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulunan Ban, sivillerin de her koşulda korunması gerektiğinin altını çizdi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Emir Musa da şiddet olaylarının sona ermesi çağrısında bulundu ve Libyalı protestocuların taleplerinin meşru olduğunu savundu.

Avrupa Birliği yetkilileri Libya’dan demokratik adımlar atmasını istedi. İngiltere Başbakanı David Cameron, hükümet aleyhtarı göstericilere karşı ölümcül güç kullanılmasının, “dehşet verici ve kabul edilemez” olduğunu söylerken, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de Libya halkına karşı kabul edilemez oranda güç kullanıldığını söyledi.

XS
SM
MD
LG