Erişilebilirlik

Amerika Küresel Tehdit Raporunu Yayınladı


Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı James Clapper (solda) CIA Başkanı emekli Orgeneral David Petraeus ile
Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı James Clapper (solda) CIA Başkanı emekli Orgeneral David Petraeus ile

Ulusal İstihbarat Bürosu, Kongre’ye, iç ve dış politikaları Amerika’yı etkileyebilecek ülkeler ve terör tehditleriyle ilgili rapor sundu

Ulusal İstihbarat Bürosu, Kongre’ye, iç ve dış politikaları Amerika’yı etkileyebilecek ülkeler ve terör tehditleriyle ilgili rapor sundu.

Büro Başkanı James Clapper tarafından sunulan raporda en çok üzerinde durulan ülkeler İran, Kuzey Kore, Afganistan, Pakistan ve Nijerya.
Tahminler özetle şöyle:

İran: Atom bombası yapıp yapmayacağı belli değil. Hükümet içte ve dışta çok ciddi siyasi ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya bulunuyor. Fakat ekonomik sıkıntının rejim değişikliğine sebep olacağı sanılmıyor.

Kuzey Kore: Bu ülkenin nükleer silahları ve füzeleri bölge ülkeleri için tehdit oluşturmaya devam edecek. Uzakdoğu’da barış ve istikrarı tehdit etse de, Pyong Yang hükümetinin nükleer silahlarını sadece özel koşullar ve olağanüstü durumlarda kullanacağı tahmin ediliyor.

Afganistan: Taleban öncülüğündeki direniş bazı yerlerde kırıldı bazı yerlerde kırılamadı. Taleban hala hem Amerika hem de NATO’nun Afganistan’daki hedeflerine ulaşmasını önleyecek güç ve sabra sahip.

Pakistan: Silahlı Kuvvetler el Kaide militanları ve örgüt için çalışan yabancı eylemcilere karşı başarılı olamadı.

Nijerya: Yoksulluk, bitip tükenmeyen toplumsal olaylar ve Boko Haram adlı batı düşmanı şeriatçı örgütün kanlı eylemleri hem bu ülkeyi hem de Amerikan çıkarlarını tehdit ediyor.

Raporda, Orta Asya ve Kafkas ülkelerindeki huzursuzluklar, zayıf hükümetler ve çözülememiş anlaşmazlıkların her an parlayıp Avrasya’yı ateşe boğabileceği öngörüsü yapılıyor.

Arap Baharı’na da değinilen raporda, geçen yılki gelişmelerin Amerika’nın Ortadoğu’daki olaylara yön verme gücüne zarar verdiği yazılı. Rapora göre, devam eden toplumsal olaylar teröristlerin bu ülkelerde daha rahat hareket edebilmelerini mümkün kılacak.

Raporda Amerika’nın bilgisayar şebekesine yönelik en ciddi siber tehdidin Çin ve Rusya’dan geldiği belirtiliyor ve bu iki ülkeyle birlikte İran’ın şebekeyi ekonomik ve sanayi casusluğu için kullandığı ileri sürülüyor.

Raporda terörizm konusunda el Kaide’ye Pakistan’da büyük bir darbe vurulduğu ancak, el Kaide’den esinlenerek çeşitli ülkelerde kurulan cihatçı grupların tehdit oluşturmaya devam ettiği öne sürülüyor.

XS
SM
MD
LG