Erişilebilirlik

Amerika Kırgızistan'ı Destekliyor


Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtan yorum

Amerika’nın Güney ve Orta Asya İşlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert Blake” Orta Asya Amerika’nın ulusal çıkarları için son derece önemli bir bölgedir”dedi. Kırgızistan açısından Amerika’nın baş hedefi, bu ülkeye tüm vatandaşlarının haklarına saygı gösteren istikrarlı bir demokratik devlet geliştirmede yardımcı olmaktır.

Amerika, Kırgızistan’a, Nisan’da Devlet başkanı Kurmabek Bakiyev’i deviren halk ayaklanması ve Roza Otunbayeva başkanlığında geçici hükümetin kurulmasının ardından siyasi düzenini yeniden kurmasında yardımcı olmaya çalışıyor. Kırgızistan’ın güneyinde etnik Kırgızlarla Özbekler arasında 10 Haziran’dan 14 Hazirana kadar süren çatışmalarda yüzlerce kişi ölürken 100 bini geçici olarak komşu Özbekistan’a kaçan yaklaşık 400 bin kişi evlerini terkettti.

Güvenlik durumu genellikle istikrara kavuşmakla birlikte güneyde gerginliklik devam ediyor. Bu nedenle Amerika, bir bölümü güneyde uzlaşma sağlama çabalarına destek olacak 48 milyon dolarlık yardım kararı aldı. Acil hedef, şiddet olayları nedeniyle evlerini terkedenlere insani yardım sağlamak..

Amerika Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütünün Kırgızistan’a bir danışmanlar grubu gönderme kararını memnunlukla karşıladı. Grup, hükümetin etnik gerginlikleri azaltma, kamu düzenini yeniden sağlama ve polis gücünü arttırma çabalarına destek verecek.

Uzlaşmayı gerçekleştirecek yollardan biri de yerel Kırgız güvenlik güçleri ve adli kurumlarını güvenilir ve inanılır hale getirerek halkın güvenini kazanmalarını sağlamak.

Kırgızistan’da demokratik düzenin kök salması gerekiyor. Amerikan yardımının bir bölümü Ekimde yapılacak özgür ve adil geçmesi hedeflenen parlamento seçimlerine mali destek vermede kullanılacak. Amerikan yardımının arasında yerel seçim görevlilerinin eğitimi, gazetecilerin eğitimi, seçimlerin medya tarafından izlenmesi ve seçim gözlemcileri gönderme de var. Amerika, demokratik yönetim, uzlaşma, bağımsız medya ve insan haklarını güçlendirmede uzun vadeli destek de sağlıyor.

Amerika ve uluslararası topluluk, ülkenin demokrasiyi kurmasına destek olma, son şiddet olaylarından etkilenen herkese yardım sağlama ve istikrarın sağlanması yolunu açacak uzlaşmayı teşvik için geçici hükümet ve Kırgız halkı ile birlikte çalışmaya hazırdır.

XS
SM
MD
LG