Erişilebilirlik

Amerika Körfez Ülkelerine Füze Savunma Sistemi Satıyor


THAAD füzesi rampadan ayrılırken
THAAD füzesi rampadan ayrılırken

Washington Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile 3,48 milyar dolarlık füze savunma anlaşması imzaladı

Savunma Bakanlığı ihalenin 2 milyar dolarlık bölümünün Amerikan Lockheed Martin şirketine verildiğini açıkladı. Savunma sanayinin önde gelen isimlerinden olan şirket Birleşik Arap Emirlikleri için iyi ayrı yüksek irtifa savunma sistemi (Terminal High Altitude Area Defense Systems THAAD) kuracak.

Anlaşmanın yaklaşık 1,5 milyar dolarlık diğer bölümü ise sistemle ilgili teknik destek, eğitim, bakım ve yedek parçayı kapsıyor.

Savunma Bakanlığı sözcüsü, Amerika’nın Birleşik Arap Emirlikleri’yle güçlü askeri ilişkileri bulunduğunu söyledi ve Basra Körfezi’nin güvenlik ve istikrarının iki ülkeyi de yakından ilgilendirdiğini vurguladı.

Tahran hükümetine karşı ihtiyatı elden bırakmayan Amerika, İran ordusunun kapasitesi giderek artan füzelerine karşı bölgedeki müttefiklerinin savunma sistemlerini güçlendiriyor.

Amerika Eylül 2010’da Kuveyt’e 900 milyon dolar tutarında 200 Patriot füzesi satmıştı. Washington birkaç gün önce de Suudi Arabistan’a yaklaşık 30 milyar dolar tutarında savaş uçağı satacağını açıklamıştı.

XS
SM
MD
LG